IMG_20241205_110806.jpg
[متن لینک](آدرس لینک)
IMG_20241205_110916.jpg
سلام. اون قسمتی که دورش خط کشیدم زائده عقبی ستون مهره هست؟
یک سوال دیگه هم داشتم. طبق شکل کتاب نیم لگن راست از نمای جلویی حالت برآمده داره و از نمای پشتی فرورفته تر از فرورفتگی نمای عقبی نیم لگن چپ هست. حالا در تصویر دوم، دقیقا همون برآمدگی مشابه برآمدگی نیم لگن راست از نمای جلویی مشاهده میشه اما در جزوه استادم نوشته شده بود که نیم لگن راست از نمای پشتی. نمای پشتی نیم لگن راست که حالت برآمده نداره. این سوالی که پرسیدم برداشت من از شکل کتاب بود و اطلاعی از اینکه واقعا درست باشه یا نه ندارم.
@یازدهم
@دوازدهم
@تجربیا
@دانش-آموزان-آلاء
دوستان تازگیا شنیدم تو کنکور به بعضی میگن بسیاری و ما باید بعضی هارو بسياري و بسیاری ها رو بعضی در نظر بگیریم و طراح کنکور معتقده بعضی و برخی همون بسیاریه ....
اینا درسته ؟
یعنی اگه تو سوال بگه بعضی یاخته های دیواره نای مژک دارن درسته چون بعضی همون بسیاریه! ؟؟
تجربی
@فارغ-التحصیلان-آلاء
@دانشجویان-درس-خون
@دانش-آموزان-آلاء
بررسی تست های کنکور های سال قبل
-
درود بر دوستان گل %(#00ffcc)[آلا] یی!با خودم گفتم زیستو تو حیطه %(#ff1e00)[کنکور] بیشتر بررسیش کنیم تا نکته هایی که %(#ff1e00)[نگفتن] و خیلی %(#ff1e00)[روش تاکید داشتن] رو بررسی کنیم ببینیم دنیا دست کیه : )
امیدوارم با این کار بفهمیم که کنکور اونچنانم %(#00e1ff)[سخت نیس] و همه چی ممکنه : )
لطفا از نظر دادن و بحث و ... %(#ff0000)[خودداری] کنین تا مطالب منظم باشن!تشکر فراوان -
%(#00ffaa)[شناسنامه] : کنکور 95
%(#00f7ff)[مبحث] : سلول
%(#ff0000)[سطح] : گلابی!
%(#00ffae)[درست یا غلط؟] یه کوچولو غلط داره!
%(#00a6ff)[توضیح] : حدودا بعد از 5 سال طراحا رو آوردن به این بخشی که خیلیا نمیخوننش!بخاطر اینکه خیلی زیاده و به قول خودمون بد قلق!ولی همونطور دیدین که از این بخش سوال داده شد! برخلاف نظر خیلیا!این نشون دهنده اینه که طراحا دارن به فصلای کم اهمیت مثل مولکول های زیستی،سفری به درون سلول،ماده ژنتیک که دانش آموزا بخاطر نیومدن سوال ازش رد میشن توجه ویژه میکنن! در هر صورت اینکه بدونین دوستان امسال ممکنه که بیان از این 3 فصل سوال بدن!چه بسا 3تاشو باهم ترکیب کنن و سوالشو سخت کنن!نظر من اینه که امسال اگه طراحا همین شیوه رو پیش گرفته باشن به احتمال زیاد فصل مولکول با سلولو ترکیب کنن و یه سوال بدن از این دو فصل!پس این 2 فصلو خوب بخونین!
%(#ff0080)[نکات] : همه سوالایی که از این فصل و مولکول طرح میشه به پروتیئنا توجه کردن!اونم زیاد!نمیدونم چقد این پروتئینا مهمن ولی هرجا که میرین میبینینش!اول از همه بدونین که پروتئینا رو این سوال به دو بخش تقسیم کرده!یکی سطحی که هم توی غشا میتونن باشن و هم بیرون غشا و سراسری که عرض غشا رو طی میکنن! اول از همه صورت سوال خواسته که به سلول های جانوری که توی غشاشون کلسترول هسش توجه کنیم!
%(#00ff40)[گزینه 1] : خب من گفتم پروتئینای سراسری عرض غشا رو طی میکنن!پس با بخش آب دوست مولکولای بغل دستیشون که همون فسفولیپیدا باشه در ارتباطن! اما دقت کنین!سلول مورد بررسی ما یه سلول جانوریه که توی غشاش کلسترول داره!اگه شکل غشا رو تو کتاب نگا کنین میفهمین که اون جاهایی که کلسترول هستش این پروتئینا با کلسترول در ارتباطن!کلسترولم که اصن اسیدچرب نداره! اما رد نکین این گزینه رو!همیشه تا آخر سوال بخونین!
%(#ff0000)[گزینه 2] : همونطور که گفتم پروتئینای سطحی هم توی غشا هستن هم بیرون غشا! پس اونایی که بیرونن چی؟
%(#ff0000)[گزینه 3] هر پروتئینی که از عرض غشا رد بشه ناقل یا کاناله؟چون گفته کانال تخصصی منظورش هم پروتئینای ناقل و کانالیه!البته بعضی از کانالا همیشه بازن!اما تو هورمون یه شکل هسش که پذیرنده گلوکاگون از کل غشا عبور کرده!! اینم از مثال نقص این!
%(#ff0000)[گزینه 4] : بازم میگم!مگه سطحیا همشون بیرون غشا هستن!توی غشا هم هستن!تازه این گزینه و گزینه 2 دارن همدیگه رو رد میکنن !
%(#00eeff)[پاسخ صحیح] خب گزینه 1 درسته!ولی بازم همونی که توضیحش دادم میتونه غلطش کنه!اما اینطور سوالا رو میتونیم با رد گزینه حلش کنیم!بین درست و درست تر هم اون درست تر رو انتخاب کنیم!اما اینجا دیگه درست تری وجود نداره!
%(#ff0026)[یه جور یگه!] :
هر پروتئین ... که در غشای گلبول قرمز یافت می شود،...
1)ترشحی-توسط شبکه آندوپلاسمی بسته بندی نشده است.
2)دارای خاصیت آنزیمی-ترشحی نیست.
3کانالی-در مجاور اسیدهای چرب طویل قرار دارد.
4)دخیل در تنظیم PH خون-قبل از پرشدن ستوپلاسم از پروتئین سنتز شده است. -
%(#00ffb3)[شناسنامه] : کنکور 91
%(#00fff2)[مبحث] : مولکول های زیستی
%(#00ff8c)[درست یا غلط؟] کاملا درست!
%(#0091ff)[توضیح] : بازهم میگم از این مبحث خیلی وقته سوال نیومده!!احتمال اینکه امسال مورد سوال قرار بگیره زیاده!این همون سوالیه که میتونه امسال بیادش!نه اینطوری آسون که!نوعشو میگم که دوتا فصل سلولومولکولو باهم ترکیب کرده! معمولا هم که سوالی گلابی! از این بخشا میدن!پس از دستش ندین!
%(#ff00b7)[نکات] : خب شبکه آندوپلاسمی که میدونین هم زبر داره هم صاف داره! زبرش ریبوزوم داره،صافش نداره!زبرش پروتئین میسازه،صافش لیپید میسازه!این دوتا بهم چسبیدن!صافش لوله داره،کیسه داره!زبرش فقط کیسه داره!
%(#ff0009)[گزینه 1] :این انیدراز کربنیک توسط شبکه آندوپلاسمی زبر اریتروسیتای نابالغ درست میشه و میادش توی غشا!اما سوال گفته شبکه آندوپلاسمی صاف!انیدراز کربنیک یه نوع پروتئینه!
%(#ff0009)[گزینه 2] : این گزینه که کلا تو آفسایده!کاتالاز یه نوع آنزیمه که توی لیزوزوم نقش داره و توسط شبکه آندوپلاسمی زبر ساخته میشه و اصن توی غشای پلاسمایی نقشی نداره!!
%(#ff0009)[گزینه 3] استروژن یه هورمونه استروئیدیه!پس توسط شبکه آندوپلاسمی صاف تولید میشه!اما توی غشای سلول نقشی نداره!یه هورمونه که میره توی خون!همین!
%(#00ff3c)[گزینه 4] :کلسترول یه نوع لیپیده که توسط شبکه آندوپلاسمی صاف ساخته میشه و توی سلولای جانوری میادش توی غشا!پس این گزینه درسته!
%(#ff0000)[یه جور دیگه!]
هر ... ساخته شده ... ،دارای ...
1)رشته پلی نوکلئوتیدی-توسط RNAپلی مراز-پیوند هیدروژنی نیست.
2)آنزیم-در سیتوپلاسم-ساختار 3 بعدی نیست.
3)لیپید-توسط شبکه آندوپلاسمی صاف-اسید چرب است.
4)پروتئین ریبوزومی-در سلول-ژن رمز کننده بروی هسته سلول یوکاریوت است. -
%(#00ff95)[شناسنامه] : کنکور 90
%(#00ddff)[مبحث] : سلول
%(#ff0000)[سطح] :گلابی!
%(#00aeff)[توضیح] : تست 180 کنکور 95 موضوعش از این تسته!ینی دقیقا همونه!بازهم تاکید میکنم اگه تستی از این مباحث بخواد بیادش احتمالش بالاس که از این نوعا باشه!پس خوب بخونینش!
%(#ea00ff)[نکات] : پروتئینای کانالی رو این سوال بررسی کرده!پروتئینای کانالی از نوع پروتئینای سراسری هستن و از کل عرض غشا عبور میکنن!خودشون دو نوع هستن!کانالای همیشه باز و کانالایی که برخی موقعا باز میشن!همه این کانالا آبو از خودشون رد میکنن!اما همشون تخصصی هستن!ینی به یک ماده اجازه عبورو مرور میدن!و بیشتر یونا و مولکولای کوچولو رو عبور میدن از خودشون!
%(#ff0000)[گزینه 1] : همونطور که گفتم این پروتئینا همشون تخصصین!متخصص هستن!
%(#00ff26)[گزینه 2] : بله!همشون اجازه عبور آبو میدن!
%(#ff0000)[گزینه 3] : همشون نه که!طبق کتاب برخیشون همیشه بازن و برخشون گاهی باز میشن!
%(#ff0000)[گزینه 4] : بازم همشون نه که!برخیشون همیشه بازن!اون آخرش درسته ها!مولکولای کوچولو رو عبور میدن از خودشون!
%(#ff0000)[یه جور دیگه!]
هر پروتئین کانالی....،.... است.
1)متصل به پروتئین های بین سلول-همیشه باز
2)که با برخورد مواد باز می شود-همیشه باز
3)به یک نوع مولکول اجازه عبور می دهد-همیشه باز
4)فاقد نفوذ پذیری انتخابی-همیشه باز -
%(#00ffb7)[شناسنامه] :کنکور 90
%(#00e1ff)[مبحث] : سلول
%(#00a6ff)[توضیح] : برای آخرین باری که از این بحث مستقیما سوال شد همین سال بود!اینم یه کاندیدای دیگه برای طرح سوال امسال!مبحث انتقال مواد توی فصل سلول هم مهمه!باز هم میبینین که از این فصل سوال گلابی داده شده!اما ترکیبی!
%(#d500ff)[نکات] : درمورد انتقال مواد باید انواعشو بدونین!
انتشار ساده: حرکت مواد از جایی که فتو فراوونن به جایی که خیلی کم هستن!انرژی نمیخوادش!
انتشار تسهیل شده : حرکت مواد از جایی که باز زیادن به جایی که کمن!اما اندفه با یچیزایی به اسم پروتئین کانالی!انرژی نمیخوادش!
انتقال فعال : حرکت مواد از جایی که کمن به جایی که زیادن!این دیگه پروتئین قول میخوادش که همون پروتئینای ناقل هستن!اینا انرژی مصرف میکنن!اونم چجور!
اینایی که گفتم برای مولکولای کوچولو بودشا!حواستون باشه!
آندوسیتوز: ورود مواد به سلول توی یه وزیکول از جنس غشا!مثل اینه که بری خرید کنی بیای توی خونه!اینم انرژی میخوادش حسابی!دقت کنین اینجا غشای سلول سطحش یا وسعتش کم میشه!
اگزوسیتوز: خروج مواد از سلول توی یه وزیکول که اونم از جنس غشا هستش!مثل اینه که آشغالو رو ببری ساعت 9 بذاری سر کوچه(البته الان دیگه ساعتش بهم خورده!)اینم انرژی میخوادش زیاد!حواستون باشه که اینجا غشای سلول وسعتش زیاد میشه!
اینایی که گفتم الان برای مولکولای درشت و کتو کلفت بود!
خب خروج هیستامین از ماستوسیتا رو اگه شکل آلرژی فصل ایمنیو ببینین توسط یه وزیکولایی هستش!خب این ینی اگزوسیتوز دیگه!پس میتونیم نتیجه بگیریم که هیستامین کوچولو نیستش! و اینکه این عمل انرژی میخوادش!
%(#ff0000)[گزینه 1] : تو فصل دفع مواد میخونیم که کلا عمل تراوش یه عملیه که انرژی نمیخوادش!چون بخاطر فشاره خونه که کواد به داخل کپسول بومن تراوش میشن!پس اصن ربطی به اگزوسیتوز نداره!
%(#ff0000)[گزینه 2] : بازم توی دفع مواد میخونین که ترشح توی کلیه همون فرایند انتقال فعاله!پس اینم هیچ سنخیتی نداره با اگزوسیتوز
%(#ff0000)[گزینه 3] : تو فصل دستگاه عصبی میخونین که ورود و خروج پتاسیم تو حین پتانسیل توسط پروتئینای کانالیه! و این یعنی انتشار تسهیل شده که با اگزوسیتوز ربط نداره!
%(#00ff22)[گزینه 4 ] : باز تو فصل دستگاه عصبی میبینیم! که استیل کولین با یه وزیکولایی میادش تو فضای سیناپسی و روی سلول پس سیناپسی اثر میذاره!خب این یعنی اگزوسیتوز دیگه!پس خودشه!
%(#ff0000)[یه جور دیگه!]
افزایش ورود پادتن های ترشحی از پلاسموست ها در ....،....و ... است.
1)طحال-همانند-خروج استیل کولین از سلول پیش سیناپسی-برخلاف خروج فاکتور داخلی معده از روده
2)ماکروفاژها-برخلاف ترشح پپسین-برخلاف خروج استیل کولین از سیناپس
3)لوزه ها-همانند-ورود آنزیم های سلول های مرده روده به فضای روده-برخلاف خروج مواد غذایی از کیسه گوارشی هیدر
4)سیتوپلاسم ماکروفاژها-برخلاف ورود موسین به نای-همانند ورود استیل کولین به سلول پیش سیناپسی -
%(#00ff80)[شناسنامه] : کنکور 92
%(#00ffe6)[مبحث] : سلول
%(#0088ff)[توضیح] : همونطور که میبینین باز هم از این فصل سوال خیلی ساده مطرح شده و باز هم از بحث پروتئیناش!کم کم به یقین میرسیم که امسال هم از این بحث اگه سوالی باشه از بخش پروتئیناشه!تازه بیشتر تستا از شکل صفحه 25 کتاب سال دوم اومده!
%(#ea00ff)[نکات] : برای اینکه به این سوال پاسخ بدین باید شکل صفحه 25 کتاب سال دوم رو بخوبی بلد باشین و بقول معروف تو ذهنتون حکش کرده باشین!
%(#ff0000)[الف] : این مورد فقط برای پروتئینای ناقل صادقه نه همه پروتئینای غشایی!مثال نقصض هم پروتئینای کانالی،آنزیمی،پذیرنده و ... هستن!
%(#ff0000)[ب] : این مورد فقط برای پروتئینای ناقل یا همون پمپ و کانالای پروتئینی که برخی موقعا با برخورد ماده خاصی باز میشن صادقه!برای کانالای پروتئینی همیشه باز درست نیس!
%(#ff0000)[ج] : این هم توی شکل خیلی واضحه! برخی از پروتئینای غشایی با یه زنجیره کوچیکی از مونوساکاریدا که از نوع هگزوز هستن در ارتباطه نه همشون!
%(#ff0000)[د] : دیگه این کلی مثال نقص داره!یکیش هم پروتئینای ناقل و کانالی!
%(#0099ff)[پاسخ صحیح] : در کل 4 مورد اشتباه بودن!
%(#ff2b00)[یه جور دیگه!]
چند مورد درمورد پروتئینی موجود در غشای یک سلول جانوری نادرست است؟
الف )با یک مولکول فاقد اسیدچرب در ارتباط است.
ب)ساخته شدن آن بر عهده شبکه آندوپلاسمی زبر است.
ج)در صورت ارتباط با زنجیره کربوهیدراتی،میتواند با گلوکز در ارتباط باشد.
د)در صورت عبور کامل از عرض غشا،میتواند از دو طرف با ساختار های هم جنس خود در ارتباط باشد.
1)4
2)3
3)1
4)0 -
%(#00ffbb)[شناسنامه] : کنکور 90
%(#00eeff)[مبحث] : سلول
%(#0080ff)[توضیح] : خیلی ضایع شدش که تو کنکور 90 2تا سوال از مبحث سلول اومدش!فکر کنم اولین ساله بعداز سخت شدن کنکور زیست که اینطوری سوال اومدش!دیگه میگم بخونینش فقط!البته این نوع سوال بیشتر مربوط به گیاهی میشه که معمولا یا از سلول یا از بافتش سوال میدن!
%(#dd00ff)[نکات] : درمورد سلولای گیاهی دقیقا تو این تست استثناهاش اومده و اینکه میخوادش نکاتشو جمع بندی کنه!
یاد می گیریم که :
سلولای گیاهی تاژک ندارن چون متحرک نیسن و به حرکت نیاز ندارن!البته بگم که گامت های نر سرخس وخزه دارن که اون برای رسیدن به گامت مادس!
توی غشاشون کلسترول ندارن!
گوارش سلولی رو واکوئلشون انجام میده و لیزوزوم ندارن!
برخلاف سلولای جانوری دیواره دارن!
سلولای گیاهان پیچیده یا همون امروزی سانتریول ندارن!
%(#ff0000)[گزینه 1] : تاژک ندارنا!
%(#ff0000)[گزینه 2] : کلسترول ندارن!
%(#11ff00)[گزینه 3] :بله! مثلا میتوکندری و کلروپلاستشون آنزیمای مخصوصی دارن که حسابی سلول ازشون کار میکشه!
%(#ff0000)[گزینه 4] : گفتم که لیزوزوم ندارن!
%(#ff0000)[یه جور دیگه!]
کدام گزینه عبارت زیر را نادرست تکمیل میکند؟
هر سلول گیاهی...
1)دارای دیواره دومین، میتوکندری پیر را واکوئل مرکزی تجزیه می کند.
2)دارای غشا،نمیتوان مولکولی فاقد اسید چرب را در کنار پروتئین های غشا یافت.
3)دارای ساختار بلندی برای حرکت، دارای ساختارهای میکروتوبولی است.
4)چند وجهی، توانایی ساخت مواد لازم برای ساخت پروتئین های غشا را دارد. -
%(#00ff88)[شناسنامه] : کنکور خارج کشور 91
%(#00fffb)[مبحث] : ترکیبی از سلول و مولکول
%(#ff0900)[سطح] : فوق گلابی!
%(#005eff)[توضیح] : همونطور که گفته بودم میبینین که از فصل مولکول هم سوال میدن!اما گفته بودم به طور مستقیم نه و ترکبیشو میدن!باز هم میگم که این نوع سوالات خیلی ساده هستن!یعنی اینکه همیشه آسون دادن از این بخشا!
%(#fb00ff)[نکات] : این سوال نکته خاصی نداره و فقط بدونیم که چیا پروتئین هستن و چیا از جنس کربوهیدراتن و ...!
%(#ff0000)[گزینه 1] : خب این پروتئینه دیگه!هم توی تخم مرغ هم توی خون ما!
%(#ff0000)[گزینه 2] : خب اینم پروتئینه دیگه! که توسط سلولای آلوده به ویروس ترشح میشدش!
%(#00ff11)[گزینه 3] : این ضایس دیگه!دیواره قارچا و اسکلت خارجی حشراته که کیتینه!البته توی حشرات میدونیم که تو ماده زمینه ای از جنس پروتئین هستش!یعنی توی حشرات باید ریبوزوم باشه برای سنتزش!
%(#ff0000)[گزینه 4] : اینم پروتئینه!توسط سلولای لنفوسیت Tکشنده درست میشه و میره مهاجم! رو سوراخ میکنه!
%(#ff0000)[یه جور دیگه!]
برای سنتز کدام یک نیاز به آنزیم نیست؟
1)سنتز کننده آنزیم غیرپروتئینی
2)جایگاه تشخیص آنزیم ECOR 1
3)گازهای ورودی به معده گوزن
4)تنظیم کننده سدیم پس از پتانسیل عمل -
%(#00ffbf)[شناسنامه] : کنکور خارج کشور 90
%(#0080ff)[توضیح] : باز میبینین که سوال از مبحث سلول بیشتر مربوط به شکل صفحه 25کتاب دوم و روش های ورود و خروج مواد از سلوله!این تست تست خوبیه نسبت به تستای قبلی!
%(#e600ff)[نکات] : انتشار ساده: حرکت مواد از جایی که فتو فراوونن به جایی که خیلی کم هستن!انرژی نمیخوادش!
انتشار تسهیل شده : حرکت مواد از جایی که باز زیادن به جایی که کمن!اما اندفه با یچیزایی به اسم پروتئین کانالی!انرژی نمیخوادش!
انتقال فعال : حرکت مواد از جایی که کمن به جایی که زیادن!این دیگه پروتئین قول میخوادش که همون پروتئینای ناقل هستن!اینا انرژی مصرف میکنن!اونم چجور!
اینایی که گفتم برای مولکولای کوچولو بودشا!حواستون باشه!
آندوسیتوز: ورود مواد به سلول توی یه وزیکول از جنس غشا!مثل اینه که بری خرید کنی بیای توی خونه!اینم انرژی میخوادش حسابی!دقت کنین اینجا غشای سلول سطحش یا وسعتش کم میشه!
اگزوسیتوز: خروج مواد از سلول توی یه وزیکول که اونم از جنس غشا هستش!مثل اینه که آشغالو رو ببری ساعت 9 بذاری سر کوچه(البته الان دیگه ساعتش بهم خورده!)اینم انرژی میخوادش زیاد!حواستون باشه که اینجا غشای سلول وسعتش زیاد میشه!
همه کانالی پروتئینی آبو از خودشون رد میکنن!اما همشون تخصصی هستن!ینی به یک ماده اجازه عبورو مرور میدن!و بیشتر یونا و مولکولای کوچولو رو عبور میدن از خودشون!
اینایی که گفتم برای درشت مولکولا بودنا!
%(#1aff00)[گزینه 1] : همونطور که گفتم همه کانالای پروتئینی آبو از خودشون رد میکنن!
%(#ff0000)[گزینه 2] : کانالای پروتئینی اختصاصی عمل میکنن!ولی اونجاش که گفته انتشار تسهیل شده درسته!
%(#ff0000)[گزینه 3] : همه چی این جمله درسته الا اون کانالای پروتئینی!کانالای پروتئینی در جهت شیب غلظت مواد رو جابجا میکنن و اون پروتئینای ناقل یا پمپه که مواد رو در خلاف جهت شیب غلظت از خودشون عبور میدن!
%(#ff0000)[گزینه 4] : اینم مثل بالایی!درسته به جز اون آندوسیتوزش!اخه آندوسیتوز برای جابجایی مولکولای کتو کلفته نه مولکولای کوچیک و ریزه میزه!اگه آندوسیتوز از جمله حذف شه جمله درست میشه!
%(#ff0000)[یه جور دیگه!]
کدام عبارت نادرست است؟
1)هر کانال پروتئینی که با برخورد ماده ای باز شود، نفوذ پذیری انتخابی دارد.
2)افزایش سطح غشای سلول در حالت عادی به معنای ورود درشت مولکولی به سلول بوده است.
3)زنجیره های متصل به پروتئین های غشا علاوه بر منشعب بودن،توانایی اتصال به لیپیدهای غشا را دارند.
4)افزایش فشار اسمزی در سلول میتواند بر اثر فعالیت نوعی پروتئین پمپ باشد. -
%(#00ffd9)[شناسنامه] : کنکور خارج کشور 93
%(#00d5ff)[مبحث] : مولکول
%(#ff0000)[سطح] : متوسط
%(#0084ff)[توضیح] : بچه ها تست تست فوق العاده مهمیه!یعنی اونقدری رو این تست تاکید دارم که رو تستای قبلی نداشتم!چرا؟چون این تست خارج کشوره و تا الانم توی کنکور داخل ازش تست نیومده!خیلی تست مهمه!حواستون باشه که این سوال از فصل مولکولای زیستی اومده و اونم مهم ترین جاش که همون آنزیما هست!خلاصه من براتون حسابی تحلیلش میکنم تا خیالتون راحت باشه
%(#d900ff)[نکات] :
درمورد آنزیم ها یاد می گیریم:
بیشتریاشون پروتئینی هستن و برخیشون غیرپروتئینی!از اوان غیرپروتئینیا ما تو کتاب فقط rRNA رو میخونیم و این همیشه تو تستا ازش سوال میشه!همیشه باید rRNA یادتون باشه!rRNA توی ریبوزوم و اونم جایگاه A هستش و میادش آمینو اسیدا رو با پیوند پپتیدی بهم میچسبونه!
همشون بلا استثنا اختصاصی عمل میکنن!ینی اینکه پیش مادشون یک یا چنتا مادس و فقط برای اونا جایگاه فعال دارن!
همشون جایگاه فعال دارن!
همشون به تغییرات %(#ff0000)[شدید] دما و PH اذیت میشن!نه هر تغییر دما و PH!
این آنزیما واکنش دهنده های زیستی هستن!
دونوع هستن!درون سلولی و برون سلولی!درون سلولیا توی سلول فعالیت میکنن و برون سلولیا هم بیرون سلول!درون سلولیا کار بقیه آنزیما رو تنظیم میکنن و به واکنشای درون سلولی سرعت میدن!
همشون توی سلول %(#ff0000)[سنتز] میشن!ولی برخیشون بیرون سلول %(#ff0000)[ایجاد و فعال میشن]!ببینین دوستان این دو کلمه خیلی فرق دارنا! اولی یعنی اینکه مواد اولیشون توی سلول ساخته میشه!همشون!ولی دومی یعنی اینکه برخیشون میان بیرون سلول فعال میشن!مثال بارزش پپسین و ترومبین هستش!خیلی مهمه این موضوع!
بیشترشون تو دمای 45 میرن %(#ff0000)[رو به موت]!یعنی اینکه فعالیتشون کم میشه!
بیشترشون تو PH خنثی فعالیت میکنن!اما برخیشون مثل آنزیمای معده توی PH اسیدی و پایین و آنزیمای پانکراس توی محیط قلیایی و PHبالا فعال میشن!
گروهیشون ATP میسوزونن و گروهیشون ATP تولید میکنن!مثال اولی مثل پروتئینای ناقل و مثال دومیش هم آنزیمای توی غشای تیلاکوئید و غشای داخلی میتوکندری!
میتونن نقش دیگه ای داشته باشن!مثلا آنزیم لیزوزیم که هم آنزیمه و هم پروتئین دفاعی!مثل پروتئین ناقل که هم پروتئین انتقالی مواده و هم آنزیم و ...!
اونایی که پروتئینی هستن همشون شکل 3بعدی دارنا!
برخیشون هم اگه ماده ای بهشون بدیم مثل ویتامینا سرعتو میبرن بالا و برخیشون هم توسط سم ها اشغال میشن و برخیشون هم کلا از بین میره جایگاه فعالشون!
دقت کنین که خودشون مصرف نمیشن!اما چون زیاد استفاده میشن مقدارشون کم میشه!به عقیده من ساییده میشن و سلول همش مجبور بسازتشون!
%(#ff0000)[گزینه 1] : این خیلی راحته!مثال نقصش میشه rRNA که توی ریبوزومه و ریبوزوم غشا نداره و ساختار سلولیه!
%(#ff0000)[گزینه 2] : این فقط درمورد آنزیمای درون سلولی صادقه!آنزیمای برون سلولی به واکنشای بیرون سلول سرعت میدن!
%(#ff0000)[گزینه 3] : این درمورد برخیشون درسته!همونایی که گفتم توی غشای تیلاکوئید و غشای داخلی میتوکندری هستن!مثال نقصش هم مثلا پروتئین ناقله!
%(#00ff09)[گزینه 4] : این درمورد همشون صادقه!مثلا پروتئینا که همشون توسط آنزیم rRNA ساخته میشن! و خود rRNA هم توسط آنزیم RNAپلی مراز درست میشه!
%(#ff0000)[یه جور دیگه!]
کدام عبارت درمورد آنزیم ها درست است؟
1)انواع آنزیم پروتئینی در سلول فعال میشوند.
2)هرکدام از آن ها میتوانند پیوندهایی را هیدرولیز کنند.
3)فقط توسط ریبوزوم های ساده سنتز نمیشوند.
4)در ساختار خود همانند مواد دفعی جانوان نیتروژن دارند. -
%(#00ffc8)[شناسنامه] : کنکور 92
%(#00d9ff)[مبحث] : بافت
%(#ff2600)[سطح] : آسون
%(#0077ff)[توضیح] : پای ثابت تستای کنکور همین فصله!البته الانا دیگه از بخش گیاهیش میدن که انشالله کل گیاهیو در یه بخش دیگه بررسیش میکنیم!ولی این سوال مربوط به بخش جانوری میشه و سوال خوبیه!این فصلو حتما بخونین!مخصوصا جانوریشو!چون براحتی قابل ترکیب با بقیه فصول هستش!
%(#dd00ff)[نکات] : دقت کنین که استخوونا دو نوع هستن از نظر ساختار: اسفنجی که کلا درهم برهم ساختارشون و فاصله سلولاش از هم زیاده و متراکم که سلولاش مثل آدمای توی مترو بهم چسبیدن :| و فاصلشون خیلی کمه و یه ساختار درست کردن به اسم مجرای هاورس!
استخوونا تا قبل از 5 سالگی طبق کتاب درازا و پهناش اریتروسیت سازی دارن!یعنی مغز استخونشون قرمزه!بعد از 5 سالگی فقط دو سر استخوونای متصل به تنه که همون بخش اسفنجی استخوون بازو و ران هستش و استخوونای پهن که کتف،جمجمه،کشکک،لگن و .و،اریتروسیت سازی دارن!
استخوون زند زیرین استخوون درازه و سر اون که بافت اسفنجی هستش و توی افراد کوچولو مغزش قرمزه و اریتروسیت سازی داره!علاوه بر اون فاصله بین سلولیش هم زیاده!
%(#ff0000)[گزینه 1] : این فرد خردساله و حتما طراح منظورش زیر 5 سال بوده(تو کنکور باید بدونیم که طرف چند سالشه :|)پس توی استخوونای دراز و پهنش اریتروسیت سازی داره!یعنی مغز اونا قرمزه و زرد نشده هنوز(مغز زرد بافت چربی و پیوندی هستش)خب زند زیرین هم جز استخوونای درازه!پس این مغزش باید قرمز باشه!همه جای استخوون مغزش قرمزه!
%(#ff0000)[گزینه 2] : این مجازی موازی همون مجاری هاورس هستش!که من گفتم این مجاری توی بافت متراکم دیده میشن!درصورتی که این بافت که سر استخوون هستش از نوع اسفنجیه!
%(#ff0000)[گزینه 3] :همونطور که گفتم این بافت از نوع اسفنجیه و فضای بین سلولیش زیاده!اما رشته های کلاژن زیادی داره!
%(#00ff09)[گزینه 4] : همون اولش گفتم که این سلولا درهم برهم هستن!یعنی همون نامنظم!
%(#ff0000)[یه جور دیگه!]
کدام مورد درست است؟
1)در هر استخوان درازی ژن آنزیم انیدراز کربنیک بیان میشود.
2)استخوان های محافظ مغز در هر فردی دارای گیرنده برای اریتروپویتین است.
3)هر استخوان دارای مجرای مرکزی دارای مغز قرمز است.
4)فاصله دوسلول در میانه استخوان ران زیاد است. -
%(#00ffd0)[شناسنامه] : کنکور 91
%(#00ddff)[مبحث] : بافت
%(#ff1a00)[سطح] : آسون
%(#0059ff)[توضیح] : همونطور تو سوال اول این بخش گفتم این بخش براحتی قابل ترکیب با تمام فصول هست!یعنی برای تسلط روی این فصل باید روی بقیه فصول مخصوصا دستگاه های انسان تسلط نسبی داشته باشین!امسال احتمال اینکه از این بخش سوال بیادش خیلی کمه!چون چند سالیه که از بافت گیاهی سوال میدن نه بافت جانوری!
%(#f200ff)[نکات] :
یاد می گیریم که :
کیسه های هوایی ششا از جنس بافت سنگفرشی تک لایه هستن!خیلی نازک!خب معلومه چرا نازکن!برای تبادل گاز های تنفسی!نه غضروف دارن،نه مژک و نه ترشح مخاط!بلکه برخی از اونا تو آخرای دوره جنینی شروع میکنن یه ماده ای به اسم سورفاکتانت ترشح میکنن و این سورفاکتانت باعث میشه که اینا راحت بازو بسته شدن!
کل مجاری تنفسی یعنی نای،نایژه ها و نایژکا یه بافت پوششی مژه دار دارن!
نای هم حلقه های غضروفی داره هم مژک!مخاط هم سلولاش ترشح میکنن!مخاط لیزوزیم داشت!
نایژه هم مثل نای!هم حلقه های غضروفی داره هم مژک!اینا هم مخاط ترشح میکنن!
نایژکا فقط مژک دارن!حلقه های غضروفی ندارن!علت آسم هم تنگ شدن این ناِیژکاس!اینا هم همینطور!
%(#ff0000)[گزینه 1] : اول کاری گفتم که همشون بافت پوششین!پس هردوشون غشای پایه رو دارن!
%(#ff0000)[گزینه 2] : کیسه های هوایی که همون خانه های ششی باشن مژک ندارن!ولی نایژکا چرا دارن!
%(#00ff2b)[گزینه 3] : کیسه های هوایی که مطمئنا حلقه غضروفی ندارن!نایژکا هم که گفتم نداشتن!
%(#ff2200)[گزینه 4] : کیسه های هوایی مخاط ترشح نمیکردن!ولی نایژکا چرا!
%(#ff2200)[یه جور دیگه!]
چند مورد عبارت زیر را به طور صحیح کامل می کند؟
همه سلول هایی که باعث ورود 19 درصد اکسیژن به هموگلوبین های خون خروجی به شش ها می شوند...
الف)قطعا با پلی مری از مونومر های سنتزکننده rRNA در ارتباط هستند.
ب)برخلاف سلول های سنگفرشی مری همانندسازی در آن ها زیاد است.
ج)برخلاف سلول های استوانه ای معده بروی خود ماده ای لغزنده دارند.
د)توانایی دفع ماده نیتروژن دار در موفق ترین مهره دارن را دارند.
1)4
2)3
3)0
4)1 -
%(#00ffdd)[شناسنامه] : کنکور 90
%(#00e6ff)[مبحث] : بافت
%(#ff0000)[سطح] : آسون
%(#0040ff)[توضیح] : بازم حرفای تکراری!این مبحث هرساله مورد سوال قرار می گیره!اما جدیدا از گیاهیش میپرسن!سوال یکم مورد داره! اما غلط اعلام نشده!چون از اون سوالایی بودش که میتونسین با رد گزینه پاسخشو بدین!
%(#dd00ff)[نکات] :
اولا بافتای پیوندی فاصله ی سلولاشون زیادن!
3 نوع ماده بین سلولی از نوع حالت دارن: جامد و مایع و ژله ای!
تو بیشتر جاهای بدن پیدا میشن!سروکلشون همه جا هس!
6 نوع هستن!خون،استخوون،غضروف،بافت رشته ای و سست و چربی!
خون بینشون ماده بین سلولیش مایع هستش!!
استخوونا محکم ترین بافت بدن هستن!
ماده بین سلولی بافت چربی،رشته ای کمه و درنتیجه فاصله سلولاشون کمه ازهم!همه اینا بر طبق صفحه 45 هسش!
بافت چربی میتونه با ذخیره و آزاد کردن انرژی حجم سلولا رو کمو زیاد کنه و در نتیجه ماده بین سلولیشو کمو زیاد کنه!
بافت خون متنوع ترین سلولا رو داره!
توی ماده بین سلولی همشون به جز بافت چربی و خون رشته های کلاژن و کشسان داریم!
هسته سلولای بافت چربی رفته گوشه سلول و بهش میگن ساختار انگشتی!
سلولای بافت غضروف توی یه ساختاری قرار دارن که بعضیاشون دو سلولی و برخی دیگشون تک سلولی هستن!
دقت کنین که علامت سوال داره رباط رو نشون میده!رباط از نوع بافت پیوندی رشته ای هسش!
%(#ff0000)[گزینه 1] : گفته بودم که همشون رشته کلاژن دارن!
%(#ff0000)[گزینه 2] : بافت پیوندی رشته ای هم بافت محکمو مقاوم هسش!
%(#09ff00)[گزینه 3 ] : با اینکه میدونیم و میبینیم توی شکل صفحه 45 سلولای بافت رشته ای فاصله کمی دارن،اما گفته بودیم که تموم بافتای پیوندی سلولاشون فاصله زیادی دارن!پس این غلطه!دقت کنیم بخش اول سوال درسته ها!سلولاشون رشته ای هستن!
%(#ff0000)[گزینه 4] : اینم گفتم که همشون رشته های کشسان دارن!البته بخش دومشم درسته!اینا کلسیم ندارن!
%(#ff0000)[یه جور دیگه! ]
کدام عبارت نادرست است؟
1)مقدار کربن دی اکسید تولید شده در خون بیشتر از بافت محکم و کلسیم دار جناغ است.
2)هر بافت دارای چندین هسته توانایی وارد گردن ماده دفعی خود را به خون دارند.
3)ساخت همه ی پروتئین های هر بافت پیوندی برعهده سلول های خودی است.
4)سخت ترین بافت پیوندی همانند بافت چربی توانایی ذخیره کردن دارند. -
%(#00ffd5)[شناسنامه] :کنکور 92 خارج کشور
%(#00ffee)[مبحث] : سلول
%(#0044ff)[توضیح] : این سوال جا افتادش از سلول!سوال خیلی خوبیه!اولش گیج میشین!ولی باید با رد گزینه پاسخشو بدین!بازم میبینین که از بخش پروتئینای غشا اومده!پس اون شکل غشای سال دوم خیلی مهمه!
%(#ee00ff)[نکات] :
باید بدونیم که :
بیشترین مولکولای غشا فسفولیپیدا هستن!
با آب لج هستن!کلا دوسش ندارن!مثل گربه ها!
دو بخش دارن: 1)آب دوست که که این آبو دوست داره!با استقبال میره طرفش! 2)آب گریز که اسمش روشه!
یه دم هیدرو کربنی دارن! که پر از کربن و هیدروژنه!
توی شبکه آندوپلاسمی صاف ساخته میشن!
%(#00ff1e)[گزینه 1] : ببینین نمیتونیم با قطعیت بگیم این گزینه درسته یا نه!نگهش میدارم تا ببینیم چی میشه!
%(#ff0000)[گزینه 2] :خب این دیگه ضایس که غلطه!بیشترین مولکولای غشا فسفولیپدا هستن که با آب قهرن(البته آب ازشون عبور میکن ها)
%(#ff0000)[گزینه 3] :اینم صادق نیس!اولا اینکه اون پلی ساکاریدیو ببینی باید ردش کنی!ما اصن توی غشا پلی ساکارید نداریم!حالا بعدش همشون متصل نیسن که!به اونایی که یه زنجیره کوچیک از هگزوزا دارن رو میگن گلیکولیپید!برخیشون دارن!
%(#ff0000)[گزینه 4] : درشت مولکولا رو نمیتونن از خودشون عبور بدن!منافذ هم ندارن!تازه درشت مولکولا توسط خودشون حمل میشه!با اگزوسیتوز و آندوسیتوز که مواد درشت توی وزیکول غشایی هستن که از جنس غشاس!
با این حساب همون گزینه اول درسته!
%(#ff0000)[یه جور دیگه!]
کدام گزینه درمورد یاخته ها صادق نیست؟
1)موادی که در شبکه آندوپلاسمی صاف ساخته شده اند،با مصرف انرژی از غشا عبور می کنند.
2)مواد حاصل از آنزیم سنتز شده توسط RNA پلی مراز در باکتری ها در ساختار مژک های سلولی قرار می گیرند.
3)ساخت مولکولی که در سلول های کبدی باعث تولید آدنوزین مونوفسفات حلقوی می شود، به آب نیاز دارد.
4)دراولین تخم گذاران کره زمین هر سلول به طور مستقیم با انتشار ساده ماده موردنیاز برای ساخت انرژی را دریافت می کند. -
%(#00ffb7)[شناسنامه] : کنکور 90 خارج کشور
%(#007bff)[توضیح] : اولا بدونین این سوال خارجه!تا الان یه بار شبیه اون اومده!البته امکان اومدن همچین سوالایی دیگه تو کنکور کمه!ولی خب نکاتش رو باید یاد بگیریم که ممکنه طراحا ازش استفاده کنن!
%(#fb00ff)[نکات] :
همه پروتئینای ترشحی توسط ریبوزم های شبکه آندوپلاسمی زبر سنتز میشن!پروتئین های ترشحی شامل پروتئین های غشایی هم میشن!
همه لیپیدها اعم از اسیدهای چرب،استروئیدا،تری گلیسیرید ها،موم ها و ... توی شبکه آندوپلاسمی صاف ساخته میشن!
%(#ff0000)[گزینه 1] : غلاف میلین از پروتئین و فسفو لیپید ساخته شده و تماما توی شبکه آندوپلاسمی زبر ساخته نمیشه!اگه شک کردین میتونین این گزینه رو نگه دارین تا تکلیف بقیه گزینه ها مشخص شه!
%(#ff0000)[گزینه 2] : گیرنده ها بیشترشون پروتئینی هستن!از این نظر که توی شبکه آندوپلاسمی زبر ساخته میشن درسته،اما گیرنده تیروکسین داخل هسته هستش و توی غشای سلول قرار نمیگیره!
%(#ff0000)[گزینه 3] : این پروتئین که آنزیمه توی شبکه آندوپلاسمی زبر ساخته میشه،توی غشا هم قرار میگیره!اما غشای میتوکندریا و کلروپلاستا!نه غشای سلولی!
%(#00ff0d)[گزینه 4] : خب این پروتیئن همه شرایطو داره!توی شبکه آندوپلاسمی زبر ساخته میشه و توی غشای سلول قرار میگیره!توی غشای نورونا و بعد از پتانسیل عمل غلظت یونای سدیم و پتاسیم رو تنظیم میکنه!
%(#ff0000)[یه جور دیگه!]
کدام یک از موارد زیر توسط جسم گلژی به مرکز فرماندهی سلول هدایت میشوند؟
1)ایجادکننده پیوند هیدروژنی بین توالی ACU و UGA
2)پیش سازهای اسکلت هسته ای و خارجی
3)پیش ساز های سنتز کننده پیوند های پپتیدی غیرفعال
4)هورمون های موثر در افزایش هوشیاری در بزرگسالان -
%(#00ffea)[شناسنامه] : کنکور 92 خارج کشور
%(#00ddff)[مبحث] : بافت
%(#0055ff)[توضیح] : سوال شبیه داخل همین سال هسش!نکته ای هسش که میتونن از این سوال بدنش!نکته قشنگیه!باید منتظرش باشیم
%(#d500ff)[نکات] : دقت کنین که استخوونا دو نوع هستن از نظر ساختار: اسفنجی که کلا درهم برهم ساختارشون و فاصله سلولاش از هم زیاده و متراکم که سلولاش مثل آدمای توی مترو بهم چسبیدن :| و فاصلشون خیلی کمه و یه ساختار درست کردن به اسم مجرای هاورس!
استخوونا تا قبل از 5 سالگی طبق کتاب درازا و پهناش اریتروسیت سازی دارن!یعنی مغز استخونشون قرمزه!بعد از 5 سالگی فقط دو سر استخوونای متصل به تنه که همون بخش اسفنجی استخوون بازو و ران هستش و استخوونای پهن که کتف،جمجمه،کشکک،لگن و .و،اریتروسیت سازی دارن!
نکته ای که میخواستم بهتون بگم اینه که در فرد میانسال ممکنه پوکی استخوون وجود داشته باشه،دیگه موادکلسیم دار زیاد ندارن!و این که فاصله بین سلولیشون زیاد میشه!البته این نکته تو این تست صادق نیسش و براحتی میشه حلش کرد!
%(#ff0000)[گزینه 1] : حفره دارن!ولی دقت کنین مغز قرمز توی استخونای بازو و ران و استخوونای پهن دیده میشه نه استخوان زند زبرین!این مغز از نوع زرد هسش و اونم از بافت پیوندی چربی!
%(#ff0000)[گزینه 2] : خب این نکته قبلا هم توی تست داخل همین سال بررسی شدش!که توی کنکور بافت های پیوندی فاصله بین سلولی اندک دارن!قسمت دومش که کفته رشته های کلاژن دارن درسته!
%(#09ff00)[گزینه 3] : بله!بافت متراکم توش مجاری هاورس زیادی وجود داره!دقت کنین که با کانالایی که توی استخوونای دراز هستن مجرای هاورس رو اشتباه نگیرین!این مجاری هاورس توشون رگ رد میشه ولی اون کانالا توشون مغز استخوون هسش!
%(#ff0000)[گزینه 4] : این گزینه درمورد بافت اسفنجی هسش!نه بافت متراکم!بافت متراکم سلولاش منظم و بهم چسبیدن!
%(#ff0000)[یه جور دیگه!]
چند مورد عبارت زیر را به طور صحیح تکمیل می کند؟
در فردی سال خورده ...
1)پروتئین های ماده بین سلولی بافت زیر پوست در اثر افزایش کورتیزول افزایش می یابند.
2)سلول های سخت ترین بافت پیوندی در اثر افزایش کلسی تونین می توانند فاصله زیادی از هم داشته باشند.
3)سنگین ترین بافت بدن میتواند موثر در اثر سریع تر تحریک کننده سلول های غده پستانی باشد.
4)بافتی که در زبان روی جوانه های چشایی است همانند بافت بین گیرند های موجود در سقف بینی نیست.
1)1
2)2
3)3
4)4 -
%(#00ffa2)[شناسنامه] : کنکور95
%(#00d9ff)[مبحث] : گوارش
%(#006aff)[توضیح] :خب رسیدیم به فصل قشنگ و خیلی مهم گوارش!معمولا تست های آسون از این بخش طرح میشه و اینکه هرسال حدودا 4 تا سوال ازش میاد!حالا ممکنه تغییر کنه!فصل مهیه!بیشتر سوالات مقایسه ای میادش که میان دستگاه گوارش جانورا رو باهم مقایسه میکنن!خیلی وقته سوال آناتومی طرح نشده!و اگه هم بخوان طرح کنن به عنوان یکی دو گزینس!سوال مستقیم نمیادش!این فصل رو باید حسابی خوب یاد گرف و روی شکلا حتما مکث کنینو حسابی تحلیلش کنین!
%(#d500ff)[نکات] :
نکات بسیار است!اما باید یاد بگیریم:
کیموس مواد غذایی نیم هضم شدس که PH اسیدی داره!
توی روده این کیموس توسط دوتا ماده خنثی میشه:صفرا و بی کربنات
صفرا از کبد ترشح میشه!و بعدش توی یه کیسه کوچولو زیر کبد ذخیره و تغلیظ میشه و آبش گرفته میشه!
کبد بزرگترین غده بدنه!از نوع برون ریز هستش!پس مواد ترشحی خودشو وارد یه مجرایی میکنه!
کبد سلول های درون ریز هم داره که اریتروپویتین ترشح میکنن و بافت هدفشون مغز قرمز استخوان های پهن و دراز متصل به تنه هسش!
صفرا خاصیت قلیایی داره!فاقد پروتئین و در نتیجه آنزیم هست!و توی خودش چنتا لیپید به اسم کلسترول و لسیتین داره و میاد لیپیدای توی روده رو تیکه تیکه میکنه و باعث میشه که لیپاز پانکراس راحت تر بتونه لیپیدا رو تجزیه کنه!
بی کربنات توسط بخش برون ریز پانکراس ترشح میشه!
پانکراس یه غده مختلطه!یعنی هم بخش برون ریز داره و هم درون ریز!
بخش درون ریزش هورمون های انسولین و گلوکاگون ترشح میکنه و تنظیم قند خون رو برعهده داره!
بخش برون ریز پانکراس علاوه بر ترشح بی کربنات،آنزیمای گوارشی هم ترشح میکنه که همه چی داره!پروتئاز،لیپاز،نوکلئاز و... که قوی ترین آنزیمای گوارشی هستن!
در مورد آناتومیشون یکم حرف بزنیم:
کبد حدودا 2ونیم کیلو هسش(خارجه کتابه) و بخاطر همین روی کلیه راست فشار میاره و کلیه راست پایین تر از کلیه چپ هسش!سوارشه یجورایی!
کبد سمت راست بدن هسش!
نوک کبد نزدیکای کاردیا هس و روی بخش بالایی معده قرار گرفته!
کیسه صفرا زیر کبد هسش!
پانکراس بخش تیز ترش(نوکش)سمت چپه بدنه ولی بخش پهنش(قاعدش) سمت راست بدنه
پانکراس زیر معده و یکمی عقب تر از معده هس!
قاعده پانکراس نزدیک پیلور هسش!
%(#3cff00)[گزینه 1] : :| این تستو باید با رد گزینه حلش کرد و برخلاف اطلاعاتتون این گزینه درسته!!چراشو باید از طراحا پرسید که آیا سلولای برون ریز پانکراس و کبد از جنس بافت پوششی هستن!؟ به هرحال باید این نکته رو بخاطرمون بسپاریم که ممکنه بازم ازش استفاده کنن!پس نکته جدیدی که یاد می گیریم اینه که سلول های برون ریز پانکراس و کبد از نوع بافت پوششی هستن!!!
%(#ff0000)[گزینه 2] : خیلی بی ربطه اصلا!منظورش روده هسش که ماده ای قلیایی ترشح نمیکنه که بخوادش اثر اسیدی کیموسو خنثی کنه!
%(#ff0000)[گزینه 3] : بی کربنات پس چی؟بی کربنات از سلولای سازنده برون ریز پانکراس ترشح میشه :|
%(#ff0000)[گزینه 4] : ترکیب با فصل هورمونا!هردوشون برون ریزن درسته!اما غده برون ریر مواد ترشحی خودشو میریزه به یه مجرا نه مایع بین سلولی!اون غده درون ریزه که مواد ترشحی خودشو وارد مایع بین سلولی میکنه!
%(#ff0000)[یه جور دیگه!]
چند مورد عبارت زیر را به درستی تکمیل می کند؟
محتویات ورودی به ...
الف)روده ی باریک،قطعا فاقد ماده ای که در اتصال با ید در فرد بالغ باعث افزایش هوشیاری میشود، است.
ب)روده باریک که از سلول های برون ریز ترشح شده اند، در قلیایی کردن محیط روده نقش دارد.
ج)کولون پایین رو، در افراد دارای سنگ صفرا علاوه بر مقدار زیاد آب،چربی و گلوکز دارد.
د)معده، محرک وارد شدن یون کلسیم به شبکه آندوپلاسمی سلول های ماهیچه ای حلقوی آن هستند.
1)4
2)3
3)0
4)1 -
%(#00ffcc)[شناسنامه] : کنکور 95
%(#00ffff)[مبحث] : گوارش
%(#0084ff)[توضیح] : تیپ بعدی سوالا مقایسه دستگاه گوارش جانوراییه که تا کتاب بررسی شده! لازمه این تستا دونستن جایگاه ها و وظایف بخشای دستگاه گوارش هر جانوره که تو کتاب گفته شده! این سوال خوبیه و نکات جالبی داره!ولی خب با یه نگاه باید زده میشدش!
%(#f700ff)[نکات] :
در مورد دستگاه گوارش پرندگان یاد میگیریم که :
بعضیشون همه چیزخوار و بعضیشون گوشت خوارن!پس همه چیز خواراش گیاه هم میخورن!
دندون ندارن!به جاش از سنگریزه هایی که خوردن توی سنگدانشون استفاده میکنن و گوارش مکانیکی رو انجام میدن!
شروع گوارش مکانیکی و شیمیایی : معده
معده بین سنگدان و چینه دان هسش!
غذا اول وارد چینه دان میشه و اونجا ذخیره و نرم میشه!
توی معدش آنزیمای گوارشی هسش!
هم معده و هم چینه دانو سنگدان ماهیچه دارن توی دیوارش!
ماهیچه های سنگدانو معده قوی تر هستن!
رودش وظیفه جذب آب و مواد غذایی رو برعهده داره!
درمورد نشخوار کنندگان میفهمیم که :
توی این جونورا معده 4 تا قسمت داره : سیرابی،نگاری،هزارلا و شیردان
توی دستگاه گوارششون سلولز تجزیه میشه! و جذب میشه!
اما تو برخی جانورای گیاهخوار مثل اسب و فیل اینطوری نیسش!این تجزیه کننده ها توی روده بزرگ یا روده کور قرار دارن! پس نمیتونن گلوکز ایجاد شده رو جذب کنن!
سازکاری دستگاه گوارش نشخوارکنندگان نسبت به این جونورا(فیلواسب) بیشتره!
توی روده باریک این جونورا(فیلواسب) هیچ گلوکز حاصل از تجزیه سلولز نیسش مث ما انسانا!توی روده بزرگ و روده کورشون هس!
%(#ff0000)[گزینه 1] : خب همونطور که گفتم توی روده کوچیک و معده نشخوار کنندگان هسش که میتونیم گلوکز حاصل از تجزیه سلولز رو توی روده ببینیم! درمورد گنجشکا کتاب چیزی نگفته ولی درمورد اسبا گفتم که توی روده بزرگ یا روده کور ا میتونیم گلوکز حاصل از تجزیه سلولزو ببینیم نه توی روده کوچیک!حالا چه برسه بخوان که جذبش کنن!
%(#00ff09)[گزینه 2] : خب معلومه که توی جانورا سلولاز تولید نمیشه!همین نکته رو بلد بودین این تست گلابی ترین تست بود براتون!
%(#33ff00)[گزینه 3] : هرطوری فکر کردم اصن نشدش ربطی بدم که سلولای دیواره روده گنجشک بتونن از پلی پپتید استفاده بکنن نشد!این گزینه هم درسته!چون نه سلولای دیواره روده و نه سلولای دیواره معده نمیتونن پلی پپتیدو جذب کنن!فراورده آنزیم غیرپروتئینی حداقل دی پپتید و یا پروتئین هسش که قابل جذب نیسش!
%(#ff0000)[گزینه 4] : هر سلولی که میخواد ATP تولید کنه طبق فصل شارش به این روش هم میتونه!ترکیب با شارش بودش!
%(#0088ff)[پاسخ این تست!] : انگار حذف شده این تست توسط سازمان سنجش!ولی بیشتریا گزینه 2 رو زدن که خیلی درسته!
%(#ff0000)[یه جور دیگه!]
سلول های ....،برخلاف سلول های ....میتوانند...
1)هزارلای گوزن-کیسه کوچک زیر بزرگترین غده بدن-مولکول های آب را با آندوسیتوز وارد خود کنند.
2)استوانه ای روده-سلول های درون ریز روده-موادی را به داخل سیاهرگ مجاور خود بریزند.
3)معده ملخ-روده عقاب-آمینواسیدهای حاصل از غشای لیزوزوم را جذب کنند.
4)روده باریک گوسفند-روده بزرگ اسب- آمینواسید حاصل از باکتری دارای ژن سلولاز را جذب کنند. -
%(#00ffbf)[شناسنامه] : کنکور 94
%(#00f7ff)[مبحث] : گوارش
%(#ff0000)[سطح] : متوسط :|
%(#0051ff)[توضیح] : توی طرح سوالای گوارش بیشتر استثناها در نظر گرفته میشه که باید حتما بدونینش!این تست هم با رد گزینه رد میشه :| تست نسبتا ساده ایه ولی در عین حال نکات خوبی داره که همه میدونن!فقط درمورد گوارش تاکید کنم که برای پاسخ دادن به تستای گوارش سعی کنین رو همه مباحث گوارش تسلط کافی داشته باشین!
%(#ea00ff)[نکات] :
یاد می گیریم که :
چندین نوع آنزیم توی روده هسش!و همه انواع آنزیم رو داره!همه رو!
آنزیمای پانکراس که از غدد برون ریز اون ترشح شدن،وارد بخش عمودی دوازدهه میشن!
آنزیمای پانکراس قوی ترین آنزیمای گوارشی هستن!
این آنزیما همشون از نوع برون سلولی هستن!پس توی شبکه آندوپلاسمی زبر سنتز شدن و با اگزوسیتوز میان بیرون از سلول!در نتیجه پروتئین ترشحی هستن!
همه آنزیمای پانکراس توی خود پانکراس فعال میشن! به جز پروتئازاش که اونا وارد روده میشنو فعال میشن!
یه نوع آنزیمای دیگه ای هم هستن تو روده که منشائشون پانکراس نیسش! این آنزیمای از سلولای کنده شده از دیواره روده که از نوع استوانه ای هستن %(#ff0000)[آزاد] شدن! این سلولا وقتی میمیرن،این آنزیما از توشون آزاد میشه! نه اگزوسیتوزا!یعنی بدون هیچ مصرف انرژی!
آنزیمای آزاد شده از سلولای کنده شده از دیواره روده از نوع درون سلولی هستن!پس توسط ریبوزومای آزاد در سیتوپلاسم ساخته شدن!
دقت کنین که کبد آنزیم گوارشی نمیسازه و نمیفرسته تو روده!بهتر بگم که صفرا اصن فاقد پروتئین و به تبع اون آنزیم هسش!
%(#ff0000)[گزینه 1] : این گزینه فقط درمورد پروتئازای پانکراس درسته!به طور مثال لیپاز پانکراس فعال شده وارد روده میشه!
%(#ff0000)[گزینه 2] : این فقط درمورد آنزیمای پانکراس درسته و صدق میکنه!درمورد آنزیمای خود روده که از سلولای کنده شده از دیواره روده آزاد شدن صدق نمیکنه!اونا تو خود روده هستن!
%(#ff0000)[گزینه 3] : این نکته درمورد آنزیمای پانکراس درسته!این آنزیما توی شبکه آندوپلاسمی زبر سنتز میشن و میان به سمت گلژی و گلژی میگه آقاجون برو بیرون از سلول و اینا با وزیکول میان بیرون از سلول!خب این روش اگزوسیتوزه!پس انرژی لازم داره!اما آنزیمای آزاد شده از سلولای کنده شده از دیواره روده نیازی به صرف انرژی ندارن!
%(#59ff00)[گزینه 4] : دیگه این گزینه درسته ندیده!ولی یکم نکته داره! سلولای آزاد شده از سلولای کنده شده از دیواره روده(خدا شاهده این گروه اسمی رو اصن تا الان کپی نکردم ) از سلولای استوانه ای تک لایه روده آزاد شده!خب اینا فصله بین سلولیشون کمه!چون از نوع بافت پوششی هستن!ا ین درسته! اما میگین سلولای پانکراس هم مگه از نوع پوششی هستن؟!خیر!اما توی سال سوم که کتاب اومده ساختار توی پانکراس رو براتون کشیده میبنین که سلولای برون ریز چسبیدن به هم!پس فاصله بین سلولیشون کمه! این نکته رو طراح کنکور 95 با عنوان این که سلولای پانکراس هم از نوع پوششی هستن در نظر گرفت! پس این نکات رو حسابی یاد بگیرین!
%(#ff0000)[یه جور دیگه!]
چند مورد عبارت زیر را به طور نادرست تکمیل می کند؟
آنزیم های موجود در...
الف)معده، قطعا منشاء سلولی هستند که گوارش درون سلولی خود را به کمک لیزوزوم انجام می دهند.
ب)روده باریک، توسط ریزترین ساختار سلولی موجود در سلول های یوکاریوتی سنتز شده اند.
ج)روده باریک، توسط غشاهای سلول سازنده خود وارد مجرای ترشحی سلول های برون ریز می شوند.
د)دهان که باعث تحریک گیرنده های نوک زبان می شوند، باتولید آب نشاسته را به مالتوز تبدیل می کند.
1)1
2)2
3)3
4)4 -
%(#00ffdd)[شناسنامه] : کنکور 94
%(#00c8ff)[مبحث] : گوارش
%(#ff0000)[سطح] : متوسط :|
%(#0077ff)[توضیح] : این سوال باز هم مقایسه ای هسش!اما اندفه بخشای خود دستگاه گوارش یه جاندار با هم مقایسه شده که اسمش گاوه!یه نشخوار کننده که شکل آخر فصل گوارش خیلی مهمه!و این تست هم از اون شکل اومده!دستگاه گوارش نشخوار کنندگان خیلی مهمه! تقریبا همه ساله ازش سوال طرح شده!
%(#ee00ff)[نکات] :
درمورد دستگاه گوارش نشخوارکنندگان یاد می گیریم که :
اولا این که خودشون گیاه خواران!و غذای اصلیشون سلولزه!
معده اونا 4 قسمت داره به ترتیب سیرابی،نکاری،هزارلا و شیردون!
نگاری و سیرابیشون توش باکتریای تجزیه کننده سلولز هسش! و توی این قسمتا سلولز تجزیه میشه!
توی هزارلاشون آب مواد غذایی که دوباره جویدنش جذب میشه!
توی شیردونشون هم آنزیم گوارشی هسش غذا تجزیه میشه!
حرکت غذا توی دستگاه گوارششون اینطوریه : دهان =>مری=>سیرابی=>نگاری=>مری=>دهان=>مری=>هزارلا=>شیردون=>روده و....!
همونطور که دیدین غذا 3 بار از مری رد میشه!
توی این بخشا میتونیم باکتری تجزیه کننده سلولز،سلولاز و هیدرولیز سلولز به گلوکزو ببینیم : دهان،مری،سیرابی،نگاری و هزارلا! دفت کنین توی شیردون نمیتونیم!چون آنزیمای گوارشی باکتریا رو تجزیه میکنن!
شیردان گوارش شیمیایی غذا رو انجام میده!
نگاری و هزارلا نزدیک گردنه!
شیردان زیر همه بخشای گوارشی هسش و یه قسمتی برخلاف نیروی گرانش حرکت میکنه!پس باید ماهیچه های قوی ای تو ساختار خودش داشته باشه!
شیردان وصل میشه به روده و هزارلا!
سیرابی بزرگترین بخشه و نزدیک به دمه!
سازگاری این نوع دستگاه گوارش نسبت به بقیه گیاهخواران خیلی بیشتره!مثلا نسبت به اسبو فیل!
%(#00fbff)[شماره 1] : نگاری ،%(#00fbff)[شماره 2] : هزارلا ، %(#00fbff)[شماره 3] : شیردان ،%(#00fbff)[شماره 4] : سیرابی
%(#1aff00)[گزینه 1] : طبق فصل شارش همه سلولا میتونن گلیکولیز رو انجام بدن!پس بدون اکسیژن هم ATP درست میکنن!پس همین گزینه درسته!
%(#ff0000)[گزینه 2] : هیچ سلول جانوری نمیتونه سلولز رو تجزیه کنه!هیچ سلول جانوری!نکته ای که تو سال 95 اومد!
%(#ff0000)[گزینه 3] : غذا روباره وارد سیرابی نمیشه! غذا یه بار وارد سیرابی میشه!ولی میتونه دوباره وارد نگاری بشه ها!
%(#ff0000)[گزینه 4] : توی شیردان فقط گوارش شیمیایی داشتیم نه جذب!خودش میخواد گوارش کنه تازه!
%(#ff0000)[یه جور دیگه!]
چند عبارت درمورد دستگاه گوارش نشخوار کنندگان نادرست است؟
در قسمتی از لوله گوارش که ...
1)فعالیت آنزیم های هلیکاز سلول های سنگفرشی زیاد است،مقداری سوخت سلول های سیرابی تولید می شود.
2)غذا همانند مایع داخل سیاهرگ پا برخلاف جاذبه زمین حرکت می کند،پروتئین ها به طور کامل تجزیه می شوند.
3)دارای سطح چین خورده است،همانند آخرین قسمت دستگاه گوارش ملخ آب مواد دفعی جذب می شود.
4)پتیالین بزاق فعالیت دارد،میتوان تجزیه دیواره باکتری های تجزیه کننده سلولز توسط لیزوزیم را مشاهده کرد.
1)4
2)3
3)2
1)0