ماه رمضان
-
سلام سیامک انصاری هستم
. حالا اینجا چیکار میکنم؟ اومدم بگم تغذیه در ماه مبارک رمضان چگونه باید باشد؟
تغذیه صحيح در ماه مبارك رمضان:
در ماه مبارك رمضان نيز مانند هميشه پيروي از برنامه غذايي متنوع و متعادل شامل چهار گروه
اصلي غذايي نان و غالت، ميوه و سبزي، گوشت و حبوبات، شير و لبنيات( ضروري است). با
رعايــت تـنوع و تعادل در برنامه غذايي، نيازهاي تغذيه اي شامل آب، امالح، ويتامين ها، مواد
معدني، پروتئين و انرژي مورد نياز بدن، تامين مي شود.
وعده غذایی در سحر:
با توجه به طوالني بودن روز در ماههاي فصل تابستان ، بهتر است غذاي مصرفی در وعده
سحري خصوصيات و ویژگی وعده ناهار را داشته باشد تا از ایجاد گرسنگی در طول
روز پيشگيري شود.
توصيه مي شود در وعده سحري مقدار مناسبی سبزي هاي مختلف (سبزي خوردن)
مصــرف شود. سبزي ها با دارا بودن مواد مغذي مختلف و آب، عالوه بر تامين ويتامين ها و
مواد معدني مورد نياز بدن، از تشنگي فرد در طول روز جلوگيري مي كنند.
وعده غذایی در افطار:
در هنگام افطار مصرف غذاهاي سبك و مختصر شامل گروه هاي غذايي شير و لبنيات
)مانند شير و ماست و پنير ( ميوه و سبزي، نان و غالت) براي افزايش قند خون توصيه مي شود.
عالوه بر آن مصرف شير گرم، فرني و شير برنج در هنگام افطار مناسب است.
مرکز آموزشی درمانی 5آذر گرگان- واحد تغذیه
2
استفاده از مواد غذایی آبكی مثل سوپ كم چرب، آش كم حبوبات، حليم بــدون روغن
و همچنين مايعات به هنگام افطار و حتي سحر موجب حفظ تعادل آب و مواد معدني فرد روزه
دار مي شود.
عالوه بر آن استفاده از سبزي و ميوه در هنگام افطار و همچنين در فاصله زمانی بين
افطار تا سحر به دليل اينكه منبع خوبي از فيبر هستند و براي دستگاه گوارش بسيار مفيد است
و مانع بروز يبوست مي شود، بسيار مناسب است.
بين افطار و سحر چه بخوریم؟
با توجه به ساعت صرف افطار و تا وعده سحري مي توان در فاصله افطار تا سحر يك وعده
غذايي مثل شام سبك را صرف كرد كــه البته اين به وضعيت خود شخص و تمايل او به صرف
غذا بستگي دارد.
انواع ميوه را كه حاوي مواد مغذي بسيار مفيد براي سالمت بدن است بهتر است در وعده
افطار و يا در فاصله افطار تا سحر مصرف كرد.
توصيه مي شود براي تامين آب مورد نياز پس از صرف افطار و تا قبل از خواب به تدریج
انواع ميوه، چاي کمرنگ و سایر مایعات به ویژه آب براي جبران کم آبی بدن نوشيده
شود.
⃰عبادتهايي كه بعد از افطار در ماه مبارك رمضان انجام مي شود به متابوليسم غذا كمك مي كند.
در نماز خواندن تمام ماهيچه ها و مفاصل در گير هستند و مي تواند جانشين يك ورزش با شدت
متوسط باشد كه كالري مصرف مي شود. ⃰
مرکز آموزشی درمانی 5آذر گرگان- واحد تغذیه
3
چند عادات غذایی غلط و رایج در هنگام افطار و سحر
مصرف آب سرد در شروع افطار: يكي از عادات غذايي غلط روزه داران اين است كه به
دليل تشنگي زياد افطار را با آب سرد و يا نوشيدنيهاي سرد شروع مي كنند كه توصيه مي شود
افطار را با نوشيدنيهاي گرم و يا ولرم مانند آب ولرم، چاي كمرنگ و شير گرم آغاز كنند.
پس از آن مي توانند از خرما يا كشمش استفاده كنند زيرا اين دو سبب كنترل اشتها مي شود
و از پر خوري به هنگام افطار ممانعت مي كند. عالوه بر آن مصرف خرما در ماه مبارك رمضان
در تنظيم قند خون بسيار مفيد اســـت لــذا تـــوصيه مي شود كه در وعده افطار و سحر حتي
المقدور 3-5 عدد خرما به همراه چاي كم رنگ مصرف شود.
پرخوري در افطار: در وعده هاي سحر و افطار از پرخوري اجتناب كنيد، و تا حد امكان
به جاي مصرف انواع شيريني ها مثل زولبيا و باميه كه فقط حاوي انرژي و فاقد مواد مغذي
ويتامين ها و مواد معدني هستند، از مواد غذايي طبيعي شيرين مثل خرما، كشمش و انواع
ميوه استفاده شود. افراط در مصرف انواع شيرینی به هنگام افطار چاقی و اضافه وزن را
به دنبال خواهد داشت.
مصرف آب زیاد به هنگام صرف افطار : سبب اختالل در هضم مواد غذايي مي شود.
نوشيدن زیاد چاي علی الخصوص پر رنگ: از نوشيدن بيش از اندازه چاي در وعده
سحري اجتناب نمائيد چون چاي باعث افزايش دفع ادرار و از دست رفتن نمك هاي معدني
كه بدن شما در طول روز به آن احتياج دارد مي شود.
مرکز آموزشی درمانی 5آذر گرگان- واحد تغذیه
4
مصرف تنقالت زیاد بين افطار و سحر: روزه داران عزيز از مصرف تنقالت زياد در فاصله
افطار تا سحر پرهيز كنند. اين قبيل مواد دير هضم هستند و سبب مي شوند كه به هنگام سحر
به دليل پري معده ميل به غذا كاهش پيدا كند.
راههاي مقابله با تشنگی در طول روز
در مواقعي كه ماه مبارك رمضان با روزهاي بلند تابستان مقارن مي شود يكي از مشكالت اساسي
روزه داران ، تشنگي در طول روز است . محدود کردن مصرف نمك در وعده هاي افطار و
سحر در این دوران بسيار مهم و کمك کننده است.
دريافت اضافه نمك بدن را مجبور به واكنش نموده و براي دفع اين مقدار مازاد نياز ،مقادير قابل
توجه اي آب از بدن دفع مي گردد، لذا توصيه مي شود به غير از مقدار نمك اندكي كه براي
طبخ الزم است به غذا اضافه شود ،هيچ مقدار اضافه تري سر سفره به غذا اضافه نشود.
عالوه بر آن مصرف ميوه و سبزي کافی می تواند در طول روز از بروز تشنگی زودرس
جلوگيري نماید. بهتر است ميوه در فاصله افطار تا سحر و سبزي در هر دو وعده افطار
و سحر و سالاد بخصوص در وعده سحر مصرف گردد.منبع: مرکز درمانی گرگان
دهم یازدهم دوازدهم دانش-آموزان-آلاء دانش-آموزان-نظام-قدیم-آلا
انسانیا دانش-آموزان-نظام-جدید-آلا ریاضیا تجربیا بچه-های-ریاضی-راه-ابریشم بچه-های-تجربی-راه-ابریشم بچه-های-کنکور-تجربی-1400 همیار