واکنش صابون با آب سخت!
-
سلام دوستان
یه سوال برام پیش اومده
توی واکنش صابون با آب سخت
خب میبینم که واکنش با منیزیم انجام میشه و فراورده به وجود میاد
حالا سوال من اینجاست که مگه واکنش پذیری سدیم از منیزیم بیشتر نیست؟پس چطور این واکنش انجام میشه؟!
دوازدهم -
خب همین درسته دیگه. اگه واکنش پذیری سدیم کمتر بود که واکنش انجام نمیشد. درسته؟ باعث میشه که منیزیم جایگزین سدیم بشه و بجای کف،رسوب تشکیل بشه. در واقع سدیم با آب واکنش میده و منیزیم با اسید ها.
-
اولا ترکیب صابون یک ترکیب یونی نیست که طبق گفته شما باشه ثانیا سدیم هیچ نقشی در پاک کنندگی نداره و سریع با آب واکنش میده تا منیزیم بتونه سریع به صابون بچسبه
-
سلام دوستان
یه سوال برام پیش اومده
حالا سوال من اینجاست که مگه واکنش پذیری سدیم از منیزیم بیشتر نیست؟پس چطور این واکنش انجام میشه؟!
دوازدهم -
سلام دوستان
یه سوال برام پیش اومده
دوازدهم -
در واقع سدیم سریع واکنش داده و تیره شده
و آب پوشی میشه -
اولا ترکیب صابون یک ترکیب یونی نیست که طبق گفته شما باشه ثانیا سدیم هیچ نقشی در پاک کنندگی نداره و سریع با آب واکنش میده تا منیزیم بتونه سریع به صابون بچسبه
Arian Mohammad
من کی گفتم صابون ترکیب یونیه!؟
بعد اصلا من کاری به پاک کنندگی ندارم،میگم چرا واکنش انجام میشه!؟ -
خب همین درسته دیگه. اگه واکنش پذیری سدیم کمتر بود که واکنش انجام نمیشد. درسته؟ باعث میشه که منیزیم جایگزین سدیم بشه و بجای کف،رسوب تشکیل بشه. در واقع سدیم با آب واکنش میده و منیزیم با اسید ها.
@mohammad-gando 😬😬😬نه داداش
وقتی واکنش پذیریِ منیزیم از سدیم کمتره،یعنی واکنشی که توش یه ماده مخلوط سدیم یا یه چیز دیگه باشه نباید جای منیزیم با سدیم عوض بشه -
@Infinitie-A این جا سدیم و منیزیم در حالت عنصر نیستن که بخوایم واکنش پذیری رو مقایسه کنیم هر دو شون توی ترکیب به کار رفتن
Mobina M سلام
توی واکنش ترمیت که به صورت زیر هست:
Fe2o3 + Al^+3------->Al2o3 + Fe^+3
هم آلومینیوم و آهن به صورت عنصری نیستن و در ترکیب هم به کار رفتن ولی واکنش انجام گرفته و اصلا کتاب برای تفهیم مبحث واکنش پذیری عناصر از همین مثال استفاده کرد!
که نتیجه اش هم اینه که آلومینیوم از آهن واکنش پذیرتره،چون واکنش انجام شده ولی عکس این واکنش قابل انجام نیست! -
Mobina M سلام
توی واکنش ترمیت که به صورت زیر هست:
Fe2o3 + Al^+3------->Al2o3 + Fe^+3
هم آلومینیوم و آهن به صورت عنصری نیستن و در ترکیب هم به کار رفتن ولی واکنش انجام گرفته و اصلا کتاب برای تفهیم مبحث واکنش پذیری عناصر از همین مثال استفاده کرد!
که نتیجه اش هم اینه که آلومینیوم از آهن واکنش پذیرتره،چون واکنش انجام شده ولی عکس این واکنش قابل انجام نیست! -
@Infinitie-A به نظرم تو این جور واکنش ها مثل واکنش ترمیت باید اون چیزی که میخواد واکنش بده یک ترکیب نباشه مثلا الان تو همین واکنش ترمیت Al ترکیب نیست که تونسته واکنش بده تو بقیه مثال هایی که تو کتاب هم زده همینه ولی کلسیم و منیزیم که با صابون واکنش میدن خودشون با کلر هستند نمیدونم منظورم را فهمیدید یا نه
-
@Infinitie-A به نظرم تو این جور واکنش ها مثل واکنش ترمیت باید اون چیزی که میخواد واکنش بده یک ترکیب نباشه مثلا الان تو همین واکنش ترمیت Al ترکیب نیست که تونسته واکنش بده تو بقیه مثال هایی که تو کتاب هم زده همینه ولی کلسیم و منیزیم که با صابون واکنش میدن خودشون با کلر هستند نمیدونم منظورم را فهمیدید یا نه
@mitra-ism-rahmani میدونم چی میگید
اره خب آلومینیوم تو ترکیب نیست،اونجا یهویی جمله ام اشتباه شد
ولی خب حس میکنم جواب سوال این نیست😬
و کار از یه جای دیگه میلنگه،بنظرم اصلا ربطی به بودن یا نبودن عنصر در ترکیب نداره -
یه سوال: الان قبول داری که تو محیط صابون+ آب سخت هم یون سدیم داریم و هم یون منیزیم؟؟؟ طبق واکنش زیر:

-
یه سوال: الان قبول داری که تو محیط صابون+ آب سخت هم یون سدیم داریم و هم یون منیزیم؟؟؟ طبق واکنش زیر:

@Mohsen-Taheri-0 بله
-
@Mohsen-Taheri-0 بله
@Infinitie-A قبول داری هر دوشون آب پوشیده هستن(aq) فعلا!( یعنی چی فعلا: یعنی در لحظات اولیه ی ورود صابون به آب سخت!)
-
@Infinitie-A قبول داری هر دوشون آب پوشیده هستن(aq) فعلا!( یعنی چی فعلا: یعنی در لحظات اولیه ی ورود صابون به آب سخت!)
@Mohsen-Taheri-0 داداش چرا اینطور میگی
دارم میترسم😐
بله قبول دارم -
@Mohsen-Taheri-0 داداش چرا اینطور میگی
دارم میترسم😐
بله قبول دارم@Infinitie-A نترس عزیزم!:face_with_tears_of_joy: خدا بزرگه!
حالا خوب گوش کن! اشتباه شما اینه که فک می کنی جاذبه ی یون سدیم با صابون بیشتر از نیروی جاذبه ی بین یون منیزیم با صابونه! در حالی که وقتی سدیم با 11 تا الکترون یک الکترون و یک لایه الکترونی از دست میده و به یون سدیم یک بار مثبت تبدیل میشه شعاع بزرگتر و بار کمتری نسبت به یون منیزیم داره( می دونیم که منیزیم هم تناوب با سدیم بوده و 12 الکترو داره که وقتی میشه یون منیزیم دو بار مثبت و 2 الکترون از دست میده یک لایه ی الکترونی هم از دست داده و به آرایش گاز نجیب نئون میرسه دقیقا مثل یون سدیم!! ولی چون پروتون بیشتری داره پس شعاع کوچکتری پیدا میکنه!!) یعی دوجا به نفع یون منیزیم تموم شد : یکیش بار سطحی بیشتر و یکی هم شعاع کوچکتر پس چگالی بار سطحی ش بیشتره از یون سدیم و نتیجتا جاذبه ای که با بخش منفی صابون برقرار میکنه بیشتره و سدیم یک مثبت میره با سر منفی مولکول های آب جاذبه بزنه و احاطه بشه!( سر اکسیژن).....اینجوریه که صابون رسوب میکنه ب جای اینکه کف کنه!! چون توسط منیزیم رسوب داده شد!

-
@Infinitie-A نترس عزیزم!:face_with_tears_of_joy: خدا بزرگه!
حالا خوب گوش کن! اشتباه شما اینه که فک می کنی جاذبه ی یون سدیم با صابون بیشتر از نیروی جاذبه ی بین یون منیزیم با صابونه! در حالی که وقتی سدیم با 11 تا الکترون یک الکترون و یک لایه الکترونی از دست میده و به یون سدیم یک بار مثبت تبدیل میشه شعاع بزرگتر و بار کمتری نسبت به یون منیزیم داره( می دونیم که منیزیم هم تناوب با سدیم بوده و 12 الکترو داره که وقتی میشه یون منیزیم دو بار مثبت و 2 الکترون از دست میده یک لایه ی الکترونی هم از دست داده و به آرایش گاز نجیب نئون میرسه دقیقا مثل یون سدیم!! ولی چون پروتون بیشتری داره پس شعاع کوچکتری پیدا میکنه!!) یعی دوجا به نفع یون منیزیم تموم شد : یکیش بار سطحی بیشتر و یکی هم شعاع کوچکتر پس چگالی بار سطحی ش بیشتره از یون سدیم و نتیجتا جاذبه ای که با بخش منفی صابون برقرار میکنه بیشتره و سدیم یک مثبت میره با سر منفی مولکول های آب جاذبه بزنه و احاطه بشه!( سر اکسیژن).....اینجوریه که صابون رسوب میکنه ب جای اینکه کف کنه!! چون توسط منیزیم رسوب داده شد!

@Mohsen-Taheri-0
یا اباالفضل 😍
تا حالا اینجور قانع نشده بودم
داداش دمت گرم واقعا خیلی خوشم اومد
از دو سه جا دلیلای مختلف شنیده بودم ولی هیچکدوم به این اندازه قانع کننده نبود!
خیلی خوشم اومد دستت درد نکنه🌹🌹🌹 -
در مورد واکش ترمیت باید به سری الکتروشیمیایی مراجعه کرد: تو اونجا بری می فهمی که یون Fe سه مثبت اکسنده ی قوی تری از یون Al سه مثبت هست!! حالا این یعنی چی؟ یعنی اینکه اگه قرار باشه روزی یه مشت الکترون نذری بدیم!:face_with_tears_of_joy: یون Fe سه مثبت اجازه نمیده نذری الکترون ها بره در خونه ی Al سه مثبت و میگه تا من باشم تو حق نداری الکترون بگیری پس در رقابت سر الکترون گیری Al سه مثبت بازنده شد! پس تا اینجا معلوم شد این نیم واکنش کاهش رو داریم به صورت زیر:

حالا باز اگه به اون جدول E0 یا پتانسیل الکترودی استاندارد رجوع کنی متوجه میشیم که: بین اتم Al و اتم Fe ، اشتیاق اتم های Al برای دادن الکترون بیشتره!! یعنی اگه یه روز قرار بشه بین Al و Fe از یکی الکترون بگیریم اون قطعا Al خواهد بود که زودتر الکترون میده پس در رقابت بر سر دادن الکترون اتم های Fe بازنده شدند! پس نیم واکنش اکسایش به صورت زیر خواهیم داشت:

حالا از جمع این نیم واکنشها متوجه میشیم که بعد از حذف الکترونها از طرفین واکنش اصلی و کلی اکسایش کاهش نهایی به صورت زیر بدست میاد که کاملا با تجربه( اون چیزی که از تو آزمایشگاه بدست میاریم!) مطابقت داره و خود واکنش ترمیت هست:

فقط چون گرمای زیادی طی واکش ترمیت آزاد میشه( واکنش بشدت گرماده است!) حالت فیزیکی Fe تولیدی به صورت مذاب یا(l) است. -
@Infinitie-A نترس عزیزم!:face_with_tears_of_joy: خدا بزرگه!