کربوهیدرات ها
-
علی حسنی کجاش رو متوجه نمیشید بگید توضیح بدیم،بنظرم متن کتاب رو بخونید میفهمید
-
علی حسنی الان برات توضیح میدم اصلااااا بحث سختی نیست اصلااااا
خب ما می دونیم که سلول کوچک ترین واحد سازنده انسان هست اما خود سلول از یه سری چیزها تشکیل شده اما اونا چین؟ اونا 4 تا مولکول هستن که میشه کربوهیدرات و لیپید و نوکلئیک اسید و پروتئین
من نمیدونم چه پایه ای هستی ولی تو شیمی خوندیم یا میخونی که ما دو نوع مواد داریم الی و معدنی اما مواد آلی چین؟ موادی که کربن دارن مثل همین 4 تا مولکول که بهشون مولکول های زیستی هم میگیم امااا این مهمه که هرررر مولکولی کربن داری دیدی دلیل نمیشه آلی باشه هااا مثلا کربن دی اکسید یا کربن مونو اکسید الی هست؟ نه نیست و مواد معدنی هم مثل اکسیژن یا همین کربن دی اکسید
خب حالا فهمیدیم که کربوهیدرات ها چین میریم برررسی دقیق ترشون ما سه نوع کربوهیدرات داریم مونوساکارید دی ساکارید پلی ساکارید
شاید بگی این نام گذاری ها دلیلش چیه اینا این رو هم میگم چیز مبهمی نمونه برات کمکت هم میکنه خب ما میدونیم که فیزیک و زیست اینا از یونان باستان میاد و برای نام گذاری مواد از اعداد شون استفاده میکردن که میشه
مونو
دی
تری
تترا
پنتا
هگزا و بقیه اش که تو شیمی هست و پلیمر وقتی میگفتن که واحد سازنده اش زیاده ولی خود پلیمر چیه؟ما به زنجیره بلندی از واحد های کوچک میایم میگیم پلیمر و این پلیمر از مونومر ساخته شده حالا اگر خواستی واکنشش رو هم بهت میگم
مونوساکارید ساده ترین کربوهیدارته مثل یدونه گلوکز با فروکتوز که 6 تا کربن دارن یا ریبوز که 5 تا کربن داره
دی ساکارید یعنی چی؟ خب من اعداد یونانی رو بهت گفتم به ترتیب دی میشه دو پس می فهمیم دی یعنی دو تا اما دو تا چی؟ دو تا مونوساکارید میان کنار هم پیوند میدن دی ساکارید ساخته میشه ساکارز که از فروکتوز و گلوکز ساخته میشه
خب میرسیم به پلی ساکارید این مولکول ها همون طور که گفتم زنجیره درازی از مونومر ها هستن یعنی همون مونوساکارید ها ما تو کتاب مون فقط نشاسته و سلولز و گلیکوژن داریم که دوتای اول در گیاه هست ولی گیلکوژن در بافت جانوری و قارچ ها که غذا میخوریم مونوساکارید های اضافه میرن تو کبد و گلیکوژن ساخته میشه برای روزی که چیزی نخوردیم قند خون مون میاد پایین مصرف شه مثل رژیم می گیریم یا روزه
در کل این تعریف ساده ای از کربوهیدرات ها بود امیدوارم خوب گفته باشم ولی اگر سوالی داشتی بگو حتما