وزنه متصل به فنر داخل آسانسور (فصل دینامیک فیزیک دوازدهم)
-
(لینک پاسخ ویدئوییش تو آپارات)
حالت 1: وزنه متصل به فنر و طول فنر 26 سانتی متر.
حالت 2: آسانسور با شتاب رفته پایین، توی این حالت مگه نباید فنر فشرده تر بشه؟ چرا طولش بیشتر شده آخه؟ جالبه یه سوال دیگه تو انجمن دیدم (لینک) که شبیه همینه و توی اون سوال هم آسانسور رفته پایین ولی طول فنر کمتر شده (که با تصورات آدم جور در میاد) ولی این تست دقیقا بر خلافشه و اصلا تو کَتَم نمیره :| -
انگار من سوال رو بد خونده بودم. گفته طول فنر خالی 26 سانته. هیچی بهش وصل نیست 26 سانته. بعد وزنه وصل کرده طولش بیشتر شده ولی تو سوال ذکر نشده، بنظرم چون کلکش همین بوده که نگه تا طرف گیج بشه، نمیدونم... بعد آسانسور رفته پایین و واقعا طول فنر یک سانت کمتر شده، یعنی فنر فشرده تر شده و با تصورات آدم هم جور در میاد، من جرم 2 کیلوگرم رو در نظر گرفتم و ایندفه سوال رو برای به دست آوردن طول های فنر تو مراحل متفاوت، دوباره حل کردم، البته من حل نکردم، به هوش مصنوعی Copilot گفتم، بنده خدا درست حل کرده انگار... طول فنر فشرده در انتها گفته 35 سانت، که همون طول گفته شده تو سواله، این حل:
نیروی کششی فنر در حالت تعادل بدون شتاب:
طول کلی فنر در حالت تعادل بدون شتاب:
حال، با اعمال شتاب 1 به سمت پایین:
تغییر طول فنر با شتاب جدید:
طول کلی فنر با شتاب جدید:
بنابراین، با اعمال شتاب به سمت پایین، طول کلی فنر از 36 سانتیمتر به35 سانتیمتر کاهش مییابد، که نشاندهنده کمتر شدن طول کلی فنر و فشردهتر شدن آن است. در این حالت، فنر فشردهتر میشود، نه بازتر.
-
این الگو رو توی یه تست دیگه هم دیده بودم که کاملا بر خلاف تصورات آدم داشت کار میکرد و آدم خیلی گیج میشد. و بعد اونم همینجوری بود، یعنی یه مرحله رو حذف کرده بود پریده بود روی مرحله سوم. ولی دانش آموز میاد مرحله اول رو با مرحله دوم مستقیم مقایسه میکنه و هیچ جوره با عقلش جور در نمیاد و گیج میشه.
کلا فکر کنم یکی از کلک هاشون اینه که یه مرحله از آزمایش رو نگن، که تو گیج بشی... البته اگر فرمولی حل کنی شاید زیاد به مشکل نخوری (شایدم بخوری، احتمالش زیاده) ولی مفهومی فکر کنی مغزت آسیب میبینه...
خلاصه فکر کنم از این به بعد دیدم یه سوال با تصورات آدم توی دنیای واقعی جور در نمیومد، سریع یاد این میوفتم که شاید یه مرحله رو حذف کرده... همینجوری گفتم شاید بدرد شما هم خورد.
(چقدررررررررر وقتم گرفته شد سر همین یه تست).
-
B bzmind marked this topic as a question on
-
B bzmind marked this topic as a regular topic on
-
B bzmind marked this topic as a question on
-
B bzmind has marked this topic as solved on