دوستان تازگیا شنیدم تو کنکور به بعضی میگن بسیاری و ما باید بعضی هارو بسياري و بسیاری ها رو بعضی در نظر بگیریم و طراح کنکور معتقده بعضی و برخی همون بسیاریه ....
اینا درسته ؟
یعنی اگه تو سوال بگه بعضی یاخته های دیواره نای مژک دارن درسته چون بعضی همون بسیاریه! ؟؟
تجربی
@فارغ-التحصیلان-آلاء
@دانشجویان-درس-خون
@دانش-آموزان-آلاء
7359f0b618fd81d985f6ecbf4b44bc26.jpg
سلام آلاییون عزیزم!🤗
امیدوارم حال همتون خوب باشه💖
من مهشید حسن زاده آلاخونه هستم و یکی دیگه اون بیرون،اما چیزی که اینجا کافیه ازم بدونید؛دانشجوی سال سوم پرستاریم و زیست کنکور تدریس میکنم☺️
یه روزی مثل الان شما آلایی بودم و همینجا درس میخوندم.حالا هم که مدرس شدم؛اومدم اینجا تا نذرمو ادا کنم(یادمه زمان دانش آموزی ما آلا نذر حضرت زهرا(س) بود).
از صمیم قلبم امیدوارم این تاپیک و نکته هاش حسابی کمکتون کنه.🤗آخه آلا خونه ی ماست و مااینجا یه خونواده ایم.پس موفقیت تو،موفقیت منم هست.🤝😉
نکات ترکیبی زیست
-
بافت چربی در انسان:
سلول هاش ظاهر انگشتری شکل دارند(بخاطر هسته که رفته گوشه سلول)
اندازه سلول هاش میتونه تغییر کنه(وقتی چربی تو خودش ذخیره میکنه حجمش زیاد میشه/ وقتی ذخیره چربی رو مصرف میکنه حجمش کم میشه)
بزرگترین بافت ذخیره انرژی در بدن
نقش ضربه گیری و عایق حرارتی( تو بخش هایی از بدن مثه کف دست و پا)
مغز زرد استخوان بیشتر از جنس بافت چربیه (موقع کم خونی شدید میتونه به مغز قرمز استخوان تبدیل شه)
بافت چربی ، چربی مورد نیاز خودش رو از کیلومیکرون ها+تبدیل غذای اضافی (شامل کربوهیدات ها ، پروتئین ها، لیپید ها) به چربی،به دست می آرهدر شرایط کمبود گلوکز یا عدم جذب گلوکز ، انرژی مورد نیاز بدن ابتدا از چربی ها تامین میشه(تو افراد دیابتی)
مویرگ های بافت چربی ازنوع پیوسته اندلیپوما ، تومور خوش خیم بافت چربیه، پس سلول های چربی توانایی تقسیم رو دارن
کجا ها چربی وجود داره؟
️لایه بیرونی لوله گوارش
️اطراف کلیه
️روی کره چشم️
️مغز زرد استخوان (تنه استخوان دراز)
️زیر لایه درم پوست -
🩸موادی که از یاخته های خودی آسیب دیده ترشح یا آزاد میشوند :
آنزیم پروترومبیناز ..... از یاخته ها و گرده های آسیب ترشح میشه.
هورمون اینترفرون نوع ۱ .... از یاخته های آلوده به ویروس ترشح میشه.
هیستامین ..... در جریان التهاب از ماستوسیت های آسیب دیده (( رها )) میشه .نه ترشح . (پس اگزوسیتوز و صرف انرژی ای در کار نیست) -
🩸هر جانوری که از بخش های گیاهان استفاده میکنند، ..... ؟ میشه چی؟
انسان
نشخوار کنندگان
پرنده دانه خوار
ملخ
نوزاد حشرات مانند حشره آفت تنباکو -
سه عامل به یاخته های خودی حمله میکنند:
1️⃣) دستگاه ایمنیحمله به یاخته های خودی سالم بیماری خودایمنی (مثل MS/دیابت نوع ۱/سلیاک)پ.ن البته بعضی ها میگن سلیاک حساسیته.
2️⃣)یاخته های کشنده طبیعی
3️⃣) لنفوسیتT کشنده
این دو مورد به یاخته های خودی ناسالم (سرطانی /یاخته آلوده به ویروس) حمله میکنند .... اینجا خود ایمنی در کار نیست. -
Farhan Honar این جمع بندی رو که به این صورت می بینید من در همایش تفتان دیدم و یادداشت کردم.
اما دربارهی مطلبی که گفتید من برای اطمینان بیشتر مجدد از دبیرمون پرسیدم و اینطور گفتن:(در کنکورِ اگر اشتباه نکنم ۹۹ بود که مایع در نظر گرفته شده بود و به عنوان یکی از حالت های ماده
و به همین دلیل منشا اون از پلاسما و محیط داخلی بدن هست.اما از نظر علمی جایی این مطلب عنوان نشده و تشکیل اون به دوران جنینی برمی گرده .)
-
🩸هورمون های که بر استخوان اثر میگزارند:
هورمونهای تیروئیدی
هورمون کلسی تونین
هورمون پاراتیروئید
تستوسترون
هورمون رشد
اریتروپویتین (بر کجا؟ مغز قرمز موجود در استخوانها)
انسولین🩸هورمون هایی که در انسان مستقیما بر فعالیت دستگاه ایمنی تاثیر گذارند:
تیموسین
پرولاکتین
کورتیزول( اثر منفی)🩸 هورمونهای موثر بر حفظ تعادل آب(فشار اسمزی):
ضدادراری
آلدوسترون
پرولاکتین🩸هورمونهای موثر بر بازجدب مواد در کلیه ها:
ضدادراری/آلدوسترون/پاراتیروئیدی🩸هورمون های موثر بر تنظیم رسد یاخته های دیگر:
هورمون رشد: رشد طولی استخوان های دراز
هورمون محرک تیروئید: رشد و تقسیم غده تیروئید
هورمونهای محرک جنسی LH,FSH : رشد و تقسیم یاخته های جنسی
هورمون تستوسترون (هورمون جنسی): رشد استخوان ها و ماهیچه ها و ...🩸 هورمونهای افزاینده رشد استخوان ها:
رشد
تستوسترون -
️برخی از علت ها و عوامل و عوارض :
عوامل ابتلا به چاقی:
غذاهای پرانرژی(پر چرب و شیرین)
عوامل روانی
کم تحرکی
به علت ژنها(ارثی) در برخی افراد🩸چاقی احتمال ابتلا به موارد زیر را افزایش می دهد:
دیابت نوع ۲
انواعی از سرطان ها
تنگ شدن سرخرگ ها
سکته مغزی و قلبی
پ.ن) خود تنگ شدن سرخرگ ها هم میتونه باعث سکته ی قلبی بشه.
پ.ن+) سکته قلبی یا آنفارکتوس باعث کاهش ارتفاع موجQRS در نوار قلب میشه.عوامل ابتلا به لاغری:
کمتر از نیاز غذا خوردن
فشار و تبلیغات اجتماعی🩸عوارض لاغری:
کم خونی
کاهش استحکام و احتمال ابتلا به پوکی استخوان
کاهش ویتامین A و در نتیجه مشکلات بیناییپ.ن) بیماری سلیاک و نیز سنگ صفرا هم، باعث پوکی استخوان و نیز کمبود ویتامینA میشوند.
🩸ذخیره بیش از اندازه چربی در کبد .. بیماری کبد🩸علل پوکی استخوان:
کمبود ویتامین د و کلسیم غذا و در کل سوء تغذیه
نوشیدنی های الکلی
دخانیات
لاغری
اختلال در بعضی هورمون ها(افزایش پارتیروئیدی ، کاهش کلسیم تونین)
نوشابه های گازدار
بیماری سلیاک و سنگ کیسه صفرا🩸وزن هر فرد بستگی دارد به:
تراکم استخوان
مقدار بافت ماهیچه ای
مقدار بافت چربی🩸عوامل. ابتلا به ریفلاکس معده:
سیگار کشیدن ( باعث سرفه های مکرر هم میشه)
نوشابه های الکلی
رژیم غذایی نامناسب
استفاده زیاد از غذاهای آماده
تنش و اضطراب🩸عوامل افزایش مقدار LDL (چربی بد) :
مصرف چربی های اشباع
چاقی
کم تحرکی
مصرف بیش از حد کلسترول🩸عوامل مختلف اثر گذار بر فشار خون:
چاقی
تغذیه نامناسب (مصرف چربی و نمک زیاد)
دخانیات
استرس و فشار روانی
سابقه خانوادگی
نوشیدن قهوه
هورمون ها(آلدوسترون،اپی نفرین ، نور اپی نفرین)پ.ن)افزایش فشارخون باعث افزایش ارتفاع موجQRS میشه.
🩸هورمون اریتروپویتین هنگام کمبود اکسیژن بیشتر ترشح میشه.
هنگام کمبود اکسیژن یعنی کی؟
کم خونی
بیماری های قلبی و تنفسی
ورزش های طولانی
قرار گرفتن در ارتفاعات
دخانیات🩸علل ابتلا به کم خونی:
تخریب دیواره معده یا برداشتن معده
سوء تغذیه و بیماری سلیاک
بنظرم ) فقدان عامل انعقادی شماره ۸(هموفیلی)
جهش کوچک جانشینی دگرمعنا(کم خونی داسی شکل) -
این پست پاک شده!
-
Farhan Honar
سلام خیلی ممنون از تاپیک خوبتون و مطالب مفیدی که گذاشته میشه
یه سوال برام پیش اومد برای اینترفرون نوع ۱ از لفظ هورمون استفاده کردین. به طور کلی میشه گفت هورمون هستن اینترفرون ۱ و ۲؟ آخه به خون نمی ریزن. نوع یک که پیک کوتاه برد هست اگر اشتباه نکنم. نوع دو چی؟ -
Farhan Honar در نکات ترکیبی زیست گفته است:
nazanin.mirzai در نکات ترکیبی زیست گفته است:
مایع هایی در بدن که از پلاسما منشا میگیرند و جزئی از محیط داخلی بدن اند:
۱_ زلالیه و زجاجیهببخشید ولی در مورد زجاجیه مطمئنید؟ چون زجاجیه ماده ی ژله ای هست و مایع محسوب نمیشه که از پلاسما منشأ بگیره؟
@kosar-mortazavi
سلام زجاجیه مایع محسوب میشه؟ -
Farhan Honar
خواهش میکنم
متشکر از شما -
Faez Fateminia منم این سوالو ازشون پرسیدم.چند پست پایینتر جواب دادن.مثل اینکه در یک همایش و همچنین در یه کنکور این نکته گفته شده.
ولی من خودم شخصا مایع درنظر نمیگیرم. احتمالا اشتباهی بوده.
ربطی ندارد ولی فرض کن اگه مایع بود میتونست از نقطه کور در بره.
به هرحال ماده ای ژله ای هست و باعث حفظ شکل کروی چشم میشه. -
🩸علل ابتلا به کم خونی:
تخریب دیواره معده یا برداشتن معده
سوء تغذیه و بیماری سلیاک
بنظرم ) فقدان عامل انعقادی شماره ۸(هموفیلی)
جهش کوچک جانشینی دگرمعنا(کم خونی داسی شکل)این دو تارو هم به علل کمخونی اضافه کنم:
🩸بیماری مالاریا (به علت تخریب گلبول های قرمز ....)
پ.ن) چون نوعی بیماری انگلیه، فعالیت ائوزینوفیل ها رو هم زیاد میکنه.🩸کم کاری و یا اختلال در مغز قرمز استخوان (مثلا در پرتو درمانی و شیمی درمانی)
-
Farhan Honar درس میگی مایع نیست ولی ایشونم بی راه نمیگن توی یکی از کنکور های اخیر جواب گزینه ای بود که لفظ مایع رو برای زجاجیه بکار برده بودن،اونم چون سایر گزینه ها خیلی واضح غلط بودن بلااجبار همون گزینه رو باید درست در نظر میگرفتیم
-
Farhan Honar بله درسته موافقم باهاتون ولی آخه ایشونم حق دارن
از یه دوست پرسیدم ببینم نظرش چیه شاید به نتیجه رسیدیم -
Faez Fateminia سلام
فک کنم تو کنکور98 مایع درنظر گرفته بود -
Faez Fateminia سلام
زجاجیه مایع نیست یک ماده ژله ای طوره...
به واژه کتاب دقت کنید... بر اساس کتاب فرقی بین مایع و ماده ژله ای وجود داره. -
@Kosar-Mortazavi آره دقیقا ، اصن منطقیش همینه وگرنه به قول ایشون اگه مایع بود که از نقطه کور میرفت تو مسیر عصبی بعدشم شکل کره چشم بهم میریخت ولی خب یه دوستی میگن تو کنکور ۹۸ مایع در نظرش گرفته البته ایشونم درست میگن
خلاصه کوثرجان تو دوراهی موندیم به نظرت اگه تو کنکور ما اومد چطور درنظرش بگیریم؟
بازم ممنون ازت -
🩸اعتیاد به الکل 🥴
عامل کاهش دهنده فعالیت های بدنی
ایجاد ناهماهنگی در حرکات بدن
کند کردن فعالیت مغزی....افزایش زمان واکنش به محرک های محیطی.
اختلال در گفتار
پ.ن) گفتیم ماهیچه های اسکلتی دهان و لب ها در شکل دادن به صدا یعنی در گفتار نقش دارند، پس الکل باعث اختلال در فعالیت این ماهیچه ها هم میشه.اختلال در حافظه
(قشر مخ و سامانه لیمبیک در حافظه نقش دارند.)
کاهش هوشیاری
مشکلات کبدی (اختلال در کار کبد و از کار افتادن آن از شایعترین عوارض نوشیدنی های الکلی هست.)
الکل سرعت تشکیل رادیکال های آزاد را زیاد میکند.
سکته قلبی .... در نتیجه کاهش ارتفاع QRS
انواع سرطان ها
(چاقی هم باعث ابتلا به انواعی از سرطان ها میشد)الکل باعث ریفلاکس معده میشود...درنتیجه میتواند به مخاط مری آسیب بزند(بافت پوششی سنگفرشی چند لایه) .... در نتیجه میتواند نفوذ میکروب ها به جدار مری رو زیاد کند.... در نتیجه باعث عفونت مری میشود.
الکل با از کار انداختن کبد .... باعث اختلال در تولید صفرا میشه و مثل بیماری سنگ صفرا در جذب چربی ها و ویتامین های محلول در چربی (DAKE) اختلال ایجاد میشه.
در نتیجه عوارضی که در نتیجه ی کمبود این ویتامین ها پیش میاد رو هم میتونیم از اثرات الکل درنظر بگیریم.
از جمله:
افزایش احتمال ابتلا به پوکی استخوان... درنتیجه کاهش تراکم یاخته ها در اطراف سامانه هاورس.الکل باعث کم خونی هم میشود. ؟؟؟ چرا ؟
چون با از کار افتادن کبد ، تولید اریتروپویتین کاهش میابد.الکل از عوامل مهم و محیطی سرطان زایی هست.
الکل باعث اختلال در روند جداشدن کروموزوم ها در هردو جنس میشود .