همه
-
ولی خیلی کم دیدم سیرتاپیاز اشتباه داسته باشه ....از ماجراهای منو درسام خیلی بهتره
-
سلام
بدل تاکیدی
تاکید به دل
فکر کنم بدلش برای دل هست
نقش ها رو معلمون گفته نوشتم از جای دیگه ای ننوشتم.
jahad_121
لطفا اول بدل رو و بعد بدل تأکیدی رو برامون تعریف کن.
جدای از اینکه نظر خودتون رو خواستم... نه نظر معلم و یا شخص دیگهای رو.
به هر حال باید یاد بگیریم خودمون با حد و فهمی از علم حرف بزنیم. -
آقای حسینی میشه لطفا یه بار خودتون توضیح بدید:)؟
@danial-hosseiny
توی این عبارت هم اگه ممکنه بدل رو مشخص کنید ،بعدش یه سوال دارم -
jahad_121
لطفا اول بدل رو و بعد بدل تأکیدی رو برامون تعریف کن.
جدای از اینکه نظر خودتون رو خواستم... نه نظر معلم و یا شخص دیگهای رو.
به هر حال باید یاد بگیریم خودمون با حد و فهمی از علم حرف بزنیم.@danial-hosseiny
سلام وقتتون بخیر.
باتوجه به چیزی که یادگرفتم2 نوع بدل رو می دونم
1 بدل توضیحی
به این صورت هست که کلمات یا کلمه ای هست که میاد و کلمات قبلی رو توضیح میده.
و قابلیت حذف داره و معمولان بین ، قرار میگره.
نوع دیگه هم
بدل تاکیدی
که زمانی هست که کلمه بر کلمه قبلی تاکید داره.مثالا
این مصرع
لب و دندان سنایی همه توحید تو گوید
اینجا همه بدل تاکیدی هست
بدل از وجود سنایی که داره تاکید می کنه بهشیا در اینجا
بدین روش که تو طاووس می کنی رفتار
اینجا طاووس بدل تاکیدی هست
و تاکیدش بر تو هست فکر می کنم.معمولا به گوش ما بیشتر همون بدل توضیحی خورده و توضیح بدل رو اون می دونیم.
(در ضمن با توجه به سوالی که دیدم داخل تاپیک پرسیده بودند بدل هست یا قید
و من نظرم رو گفتم که بدل هست
با توجه به چیزی که از معلمم یادگرفتم.
با توجه به اینکه هرچیزی از ادبیات می دونم رو از معلم ها ادبیاتم یادگرفتم نظری هم داشته باشم تحت تاثیر نکاتی هست که از اون ها یادگرفتم
درنتیجه با استناد به گفته ایشون گفتم بدل هست و گفتمم که فکر می کنم تاکیدش بر کلمه دل باشه. تو این زمینه هم نظر ایشون برام درسته و مشکلی ندارم در همین حد که می دونم و ابهامی ندارم تو این که این کلمه بدل باشه.
ببیشتر از اینم اطلاع و دانشی ندارم
که بتونم بیان کنم ببخشید.)
به هرحال نظرم با توجه به انچه فهمیدم همون چیزی هست که فرستادم.
باز نظر بقیه بزرگواران هم می شنویم و می شود تحلیل کرد.
درپناه حق سلامت باشید. -
آقای حسینی میشه لطفا یه بار خودتون توضیح بدید:)؟
@danial-hosseiny
توی این عبارت هم اگه ممکنه بدل رو مشخص کنید ،بعدش یه سوال دارمپرستو بابایی نسترن میدونم منو تگ نکردیا ولی چون ذهنم درگیر شد میپرسم. پاسخنامه داره؟
عقدی بدل، همه قید؟! -
پرستو بابایی نسترن میدونم منو تگ نکردیا ولی چون ذهنم درگیر شد میپرسم. پاسخنامه داره؟
عقدی بدل، همه قید؟!نقطه
این چه حرفیه️
ببین کل عبارتِ عقدی همه کافور میشه بدل -
نقطه
به نظرت میشه ربطش داد به موضوع این تاپیک ؟ -
@danial-hosseiny
سلام وقتتون بخیر.
باتوجه به چیزی که یادگرفتم2 نوع بدل رو می دونم
1 بدل توضیحی
به این صورت هست که کلمات یا کلمه ای هست که میاد و کلمات قبلی رو توضیح میده.
و قابلیت حذف داره و معمولان بین ، قرار میگره.
نوع دیگه هم
بدل تاکیدی
که زمانی هست که کلمه بر کلمه قبلی تاکید داره.مثالا
این مصرع
لب و دندان سنایی همه توحید تو گوید
اینجا همه بدل تاکیدی هست
بدل از وجود سنایی که داره تاکید می کنه بهشیا در اینجا
بدین روش که تو طاووس می کنی رفتار
اینجا طاووس بدل تاکیدی هست
و تاکیدش بر تو هست فکر می کنم.معمولا به گوش ما بیشتر همون بدل توضیحی خورده و توضیح بدل رو اون می دونیم.
(در ضمن با توجه به سوالی که دیدم داخل تاپیک پرسیده بودند بدل هست یا قید
با توجه به اینکه هرچیزی از ادبیات می دونم رو از معلم ها ادبیاتم یادگرفتم نظری هم داشته باشم تحت تاثیر نکاتی هست که از اون ها یادگرفتم
درنتیجه با استناد به گفته ایشون گفتم بدل هست و گفتمم که فکر می کنم تاکیدش بر کلمه دل باشه. تو این زمینه هم نظر ایشون برام درسته و مشکلی ندارم در همین حد که می دونم و ابهامی ندارم تو این که این کلمه بدل باشه.
که بتونم بیان کنم ببخشید.)
به هرحال نظرم با توجه به انچه فهمیدم همون چیزی هست که فرستادم.
باز نظر بقیه بزرگواران هم می شنویم و می شود تحلیل کرد.
درپناه حق سلامت باشید. -
نقطه
این چه حرفیه️
ببین کل عبارتِ عقدی همه کافور میشه بدلپرستو بابایی میشه پاسخنامه را بفرستی لطفا
-
نقطه
به نظرت میشه ربطش داد به موضوع این تاپیک ؟ -
بنظرم از یک نفر که اطلاع کامل داره بهتره نظر شونم بپرسیم.
داخل سوال تاپیک اختلاف نظر وجود داره
و خب داخل ادبیات رخ می ده.اگر هم به انچه که یادگرفتید معتقدید و مشکلی ندارید که همون در نظر بگیرد.
من با اینکه بدل تاکیدی موافقم.
الانم کتابخونه برای اینکه برسی و چک کنم دوباره از هم کلاسیم پرسیدم و برسی کردیم.
همین بدل تاکیدی نظرشون بود.روزتون بخیر موفق باشید.
-
بنظرم از یک نفر که اطلاع کامل داره بهتره نظر شونم بپرسیم.
داخل سوال تاپیک اختلاف نظر وجود داره
و خب داخل ادبیات رخ می ده.اگر هم به انچه که یادگرفتید معتقدید و مشکلی ندارید که همون در نظر بگیرد.
من با اینکه بدل تاکیدی موافقم.
الانم کتابخونه برای اینکه برسی و چک کنم دوباره از هم کلاسیم پرسیدم و برسی کردیم.
همین بدل تاکیدی نظرشون بود.روزتون بخیر موفق باشید.
jahad_121 اگه دارید برای نهایی میخونید، راهنمای معلم بهترین مرجعه، نیازی هم به توضیح نیست که چرا...
احتمالا دبیر ادبیاتتون اشتباه کردن، اگه مایلید این عکس را بهشون نشون بدید یا خودتون سرچ کنید راهنمای معلم فارسی دوازدهم و دانلود کنید (صفحه 58 و 68). -
jahad_121 اگه دارید برای نهایی میخونید، راهنمای معلم بهترین مرجعه، نیازی هم به توضیح نیست که چرا...
احتمالا دبیر ادبیاتتون اشتباه کردن، اگه مایلید این عکس را بهشون نشون بدید یا خودتون سرچ کنید راهنمای معلم فارسی دوازدهم و دانلود کنید (صفحه 58 و 68).خیلی ممنون لطف کردید
بلهاز یک معلم دیگم هم دیدم. امروز
گفتند که معلم ها سر این اختلاف نظر دارند که قیده یا بدل تاکیدی
معلم ما هم بهمون بدل تاکیدی گفتند.
که خب شما گذاشتید که نظر خود آموزش و پرورش روی قید هست -
پرستو بابایی میشه پاسخنامه را بفرستی لطفا
نقطه
بیا میترا -
نقطه
بیا میتراپرستو بابایی فکر کردم توضیح داره
ممنونم -
پرستو بابایی فکر کردم توضیح داره
ممنونمنقطه
بابت همین نفرستادم از همون اول
خواهش️
-
خب... دیگه بریم برای جمعبندی بحث.
البته(در ضمن با توجه به سوالی که دیدم داخل تاپیک پرسیده بودند بدل هست یا قید
که بتونم بیان کنم ببخشید.)درمورد این قسمتِ عجیبِ پیام شما و اتمام حجتی که درنهایتش کردین با «درپناه حق سلامت باشید» بگم که
همگی شماها، دانشآموزین.
من اتفاقا و دقیقا ازتون نظر شخصی خودتون رو برآورده از مطالعات و دانش نسبی خودتون نسبت به تعاریف و مسائل خواستم. دقیقا توی پیامم نوشتم که نظر خودتون رو بنویسین براساس تعاریفی که بلدین. سر جلسهٔ امتحان هم که بشینین، شما و تعاریف و معلوماتتونن که سر جلسهٔ امتحان نشستن. نه معلمتون.
پس بدون تعارف داشتن با شما بگم که اتفاقا شما نظرت رو نگفتی. اول نظر معلمت رو گفتی. بعد حالا در پیام دوم گریز هم زدین که به نظرم این نظر درست بود.
که من دقیقا دنبال تعاریف خودتون از بدل میگشتم.
میخوام این رو از من یاد بگیرین که خودتون از خودتون تحلیل و ارزیابی داشته باشین. در تمام زندگیتون. نه فقط درس و ادبیات.
بگذریم...
-
@danial-hosseiny خب بازم نظرم همون قبلیه
یعنی فکر میکنم همه میشه (کل قلب یا دل) که از عشق خدا (اینجا اینه به نظرم) پر بشه
یعنی اینطوری بگیم
همه ی آن قلب
ولی خب بازم نظر کسایی که خیلی درست تر میدوننو مایلم بخونمبه نظر نرگس نقش همه صفته و درواقع ما با ترکیب وصفی مقلوب طرفیم.
و پاسخی از بقیه بعد از پیام خودم ندیدم. البته قبلا بدل درنظرش گرفته بودین و قید بودنش رو رد کرده بودین.
این نکته رو قبل توضیحاتِ کلی بدم بچهها.
جهان دستور جهان خیلی خیلی بزرگتر و پیچیدهتری از کتب درسیتونه.
نظرتون رو فقط و فقط به فهرست منابع این http://asharbati.blogfa.com/post/103/بدل-و-انواع-آن-در-زبان-فارسي جستار جلب میکنم.
فقط فهرست مطالب!
پس شما باید چیکار کنین؟ کسی که برای شما کتاب طراحی میکنه یا مطلبی مینویسه باید به چارجوب کتب درسی شما مسلط باشه. باید بدونه که توی ساختار کتاب شما از کدوم منبع و مأخذ بدل توصیف شده و از اون نظر با شما صحبت کنه. شما داخل کتابتون بدل توضیحی و تأکیدی میدونین چیه؟! احتمالا نه! پس کسی که برای شما توضیحی درمورد چیزی میده باید در حد نیاز شما با شما صحبت کنه و اگر بیشتر از حد هم یادتون میده، باز توجیهتون کنه که چرا و چخبره!
پس مهمترین منبع شما در درجهٔ اول کتاب راهنمای معلمه. اینو همیشه توی ذهنتون داشته باشین.
نکتهٔ بعدی اینه که دستور زبان یک ساختار منسجم و کلی نداره. اگر کسی به شما میگه فلان، باید بهتون هم بگه براساس نظر کی چنین حرفی داره میزنه!
معمولا این رو از معلماتون نمیپرسین و مشکلی هم نداره. اما در جهان ادبیاتی و مباحثه این کار باید انجام بشه.
-
اما درنهایت، پاسخ.
اصلا بدل چیه؟!
این یادداشت رو از کتاب «فرهنگ توصیفی دستور زبان فارسی» نوشتهٔ علاءالدین طباطبایی مینویسم:
«بدل یکی از وابستههای پسین اسم است و اسم با ضمیر یا گروه اسمی و ندرتاً یک صفت یا گروه صفتیای است که در گروه اسمی بعد از هسته یا بعد از وابستههای آن میآید.
بدل توضیحی به مفهوم هسته میافزاید یا آن را مؤکد میکند.»
یه نکتهٔ جالب هم که نوشته اینه که میشه قبل از بدل «یعنی» گذاشت. مثلا
علیرضا، برادرم، هنوز به خانه برنگشته.
علیرضا، یعنی برادرم، هنوز به خانه برنگشته.
متأسفانه تعریف دقیقش رو از کتاب ادبیات خودتون پیدا نکردم. اما در کل اینا رو از بدل میدونیم:
۱) جزو نقوش تبعیه
۲) بدل با هسته یک نقش دارن
۳) معمولا بین دوتا ویرگول بیاد
۴) از لحاظ تعداد مفرد یا جمع معمولا با هسته یکیه
۵) بین بدل و هسته، کسره نداریم و ترکیب نمیسازن.
حالا براساس این مواردی که میدونیم بیاین تا بیت رو بررسی کنیم.
الهی سینهای ده آتشافروز
در آن سینه دلی وان دل همه سوز
اگه نقش همه رو بدل بگیریم:
در آن سینه دلی ده، و آن دل همه سوز داشته باشد
اگر «همه» بدل باشه، یعنی داره در نقش دل میاد. درسته؟ مشکل اولش اینه که از لحاظ تعداد مفرد و جمع درست نیست.
یک مسئلهٔ دیگه.«همه» رو معنی کنید. معنی «سراسر» و «تماماً» میده. از لحاظ منطقی و به خصوص در ادبیات سه سال دبیرستان ما این معنا معنای یک قیده! نه یک بدل...
فرض کنین این مثال رو
ورزشکاران، همه، آمدند.
اینجا هم همه از لحاظ تعداد با ورزشکاران درست دراومده و هم اینکه همه میتونه اصلا خودش معنا داشته باشه.
بحث رو کش ندم. من به شخصه و براساس مطالعات خودم و چارچوب کتاب درسی شما، بدل گرفتن این عبارت رو به شدت غلط میدونم.
دقت کنین بچهها همون جستاری که براتون فرستادم منابعش متعلق به دهههای قبل هفتاده! دستور زبان در طی این سالها مدام سنجیده شده و کتابهای متعدد درموردش چاپ شده. دستور زبان یک جا نمیایسته. مدام درحال تغییر کردنه و هرروز یک دستورنویس جدید نظرات جدید میده. پس شما باید براساس نیاز و چارچوب خودتون مسائل رو بسنجین. نه براساس هرچیزی که هست. اینجوری کار خیلی درهم برهم میشه. مطمئن باشین.
درنهایت
من هم مثل نرگس معتقدم ترکیب وصفی مقلوب گرفتن این عبارت درستترین حالت ممکنه
همهٔ آن دل سوز داشته باشد.
توی کتاب راهنمای معلم هم حرفی از نقش واژهها نزدن. اما توی معنی، معنی رو یک جورایی به همین شیوه و شکل آورده.
به ترتیب و طبق محدودهٔ کتب درسی:
ترکیب وصفی مقلوب
قید و بدل