دوستان تازگیا شنیدم تو کنکور به بعضی میگن بسیاری و ما باید بعضی هارو بسياري و بسیاری ها رو بعضی در نظر بگیریم و طراح کنکور معتقده بعضی و برخی همون بسیاریه ....
اینا درسته ؟
یعنی اگه تو سوال بگه بعضی یاخته های دیواره نای مژک دارن درسته چون بعضی همون بسیاریه! ؟؟
تجربی
@فارغ-التحصیلان-آلاء
@دانشجویان-درس-خون
@دانش-آموزان-آلاء
7359f0b618fd81d985f6ecbf4b44bc26.jpg
سلام آلاییون عزیزم!🤗
امیدوارم حال همتون خوب باشه💖
من مهشید حسن زاده آلاخونه هستم و یکی دیگه اون بیرون،اما چیزی که اینجا کافیه ازم بدونید؛دانشجوی سال سوم پرستاریم و زیست کنکور تدریس میکنم☺️
یه روزی مثل الان شما آلایی بودم و همینجا درس میخوندم.حالا هم که مدرس شدم؛اومدم اینجا تا نذرمو ادا کنم(یادمه زمان دانش آموزی ما آلا نذر حضرت زهرا(س) بود).
از صمیم قلبم امیدوارم این تاپیک و نکته هاش حسابی کمکتون کنه.🤗آخه آلا خونه ی ماست و مااینجا یه خونواده ایم.پس موفقیت تو،موفقیت منم هست.🤝😉
سلام
حتما باید سکته ی قلبی رخ بده تا خون به بخشی از ماهیچه نرسه و یاخته ها بمیرن؟
زیستاز در این مورد گفته
بسته شدن سرخرگ های کرونری توسط لخته یا سخت شدن دیواره، ممکن است باعث سکته ی قلبی شود که یکی از اثرات سکته ی قلبی نرسیدن خون به ماهیچه ی قلب و مرگ یاخته های آنها است.
چون من تو ذهن خودم این بود که اول باید یاخته ها بمیرن بعد بگیم سکته ی قلبی رخ داده و کتابم به نظرم بیانش همینطوریه.
@دوازدهم @دهم @یازدهم @تجربیا
زیست دونی
-
@Shayan-Saeedi بارک الله. من ایناروبلدنیستم
-
%(#ff0000)[تست های مهم]
با توجه به یکی از نظام های رایج رده بندی جانداران، چند عبارت درباره ی برخی از جانوران این گروه ها صحیح است؟
یکی از دامایی که طراحا تو کنکور ازش استفاده میکنن، فاصله انداختن بین جواب و صورت سواله! دقیقا مثل همین تست.
طرف میاد تو صورت سوال یه چیزی ازتون میخواد. بعد تو جوابا همه گزینه ها رو یه جوری جمله بندی میکنه که انگار همینن. بازم از استرس و وقت کم تو کنکور سواستفاده میکنه :|*یه راه حل برای اینطور تستا، بهتره همچین تستایی که صورت سوال با جواب در ارتباطه، اول زیر اون بخشی از سوال که با جوابا در ارتباطه خط بکشین، بعد وقتی خواستین گزینه ها رو بخونین، همزمان با صورت سوال بخونین. ینی برای هر گزینه، صورت سوال یه بخشیشو بخونین. مهم نیست چقد وقت میگیره، در عوض تست رو به درستی جواب میدین. وقت زیادیم نمیگیره.
*اون نظام رده بندی ای که کتاب اورده تو اون جدول، رایج ترین نظام نیست ولی یکی از رایجا هس!
*حتما توی سوال دقت کنید که گفته شده چنتا مورد درباره ی %(#ff0000)[برخی از جانوران] هر گروهی که گفته شده درسته!
-اعضای رده ی پستانداران، در خشکی زندگی میکنند.
رده ی پستانداران، شامل دلفین،وال،خفاش، کوالا،انسان و .... هستن. اگه به جدول خوب نگا کنین، میفهمین که بیشتر پستانداران توی خشکی زندگی میکنن.
پس برخی از پستانداران توی آب زندگی میکنن و بیشترشون توی خشکی هستن.
*وال و دلفین توی آب هستن ولی آبشش ندارن و شش دارن!
-اعضای شاخه ی طنابداران، اسکلت غیراستخوانی دارند.
قبلا گفته بودم که وقتی گفتن طنابدار، همون مهره دار منظوره!
توی مهره داران ماهیای غضروفی داریم مثل کوسه ماهی.
پس برخی از طنابداران اسکلت غیراستخوانی دارن مثل همین کوسه.
-اعضای تیره ی سگ سانان، با کمک دیافراگم تنفس میکنند.
تیره ی سگ سانان، هرچی که شبیه به سگه رو داره :|، مثلا گرگ و روباه و هاسکی و خود سگ!
این جانوران همشون پستاندارن. ینی هر جانوری که توی اون جدول، زیرِ رده ی پستانداران هست، جز پستانداران هست!
پس همه ی جانورانی که سگ سانن، پستاندارن.
دیافراگم توی پستانداران دیده میشه.
-اعضای راسته ی گوشت خواران، روده ی کور کوچکی دارند.
جانورانی که تو راسته ی گوشت خواران هستن، از اسمشون مشخصه که گوشت خوارن!
توی لوله ی گوارش گوشت خواران، روده ی کور کوچیکی دیده میشه.
پس همه ی جانوران راسته ی گوشت خواران، روده ی کور کوچیکی دارن.
*یه نکته، میخواستم این گزینه رو ربط بدم به فصل 6 پیش، ولی نتونستم، سخت میشد ولی نکتشو میگم.
جانورانی که تو این راسته هستن، همشون اولا صیاد هستن. ثانیا فقط صیاد نیستن! مثلا سگ گربه رو میخوره :|
*یکی از تستای شیکی بود که تا الان طرح کرده بودم:smiling_face_with_open_mouth_cold_sweat:
دقت کنید که این تست اگه توی آزمونی بود، خیلیا گزینه 1 رو میزدن(چون عبارتای اول،سوم و چهارم بدون توجه به صورت سوال، درست هستن! و بدون توجه به سوال 3 مورد درست میشه، از قصد هم گزینه 1 رو گذاشتم 3 مورد، چون مغز یه اطمینان خاطری بهش دست میده که من درست وظیفمو انجام دادم!)
1)3
2)2
3)1
4)4%(#ff0000)[تست های مهم]
-
چند مورد درباره ی کمترین سلول های زبان صحیح است؟
-از تمایز سلول های بیشترین سلول های زبان ایجاد شده اند.
-توسط زائده هایی با لیزوزیم در ارتباط اند.
-با آزاد کردن انتقال دهنده ی عصبی نورن های حسی رو تحریک میکنند.
-برخلاف بیشتر سلول ها با ساختاری غیرزنده در ارتباط هستند.
1)1
2)2
3)3
4)4 -
چند مورد درباره ی کمترین سلول های زبان صحیح است؟
یکی دو سال پیش توی کنکور درمورد بیشترین سلولای سقف حفره ی بینی و حلزون گوش سوال پرسیده شد.
بیشترین سلولای سقف حفره ی بینی، حلزون گوش و زبان، سلولای پوششی هستن.
کمترین سلولا رو گیرنده ها تشکیل میدن.
-از تمایز بیشترین سلول های زبان ایجاد شده اند.
سلولای گیرنده ی چشایی، از تمایز سلولای پوششی ایجاد شدن.
سلولای پوششی زبان، بیشترین سلولای زبان هستن.
بافت پوششی زبان، سنگفرشی چند لایس.
گیرنده های چشایی نورون نیستن و سلول پوششی تمایز یافته هستن.
-توسط زائده هایی با لیزوزیم در ارتباط اند.
توی شکل اون قسمتایی که مشخص شده، بخشایی هستن که گیرنده های چشایی با بزاق و مواد غذایی در ارتباط هستن.
توی این قسمت غشای این سلولا چسبیده به هم و یه زائده ای درست کرده.
لیزوزیم توی بزاق هست.
-با آزاد کردن انتقال دهنده ی عصبی نورن های حسی رو تحریک میکنند.
آزاد شدن انتقال دهنده ی عصبی، مربوط به سیناپس ها هستش که توی سیناپس سلول پیش سیناپسی حتما نورون هست.
گیرنده ها نورونای حسی رو تحریک میکنن اما مثل ارتباط سیناپسی نیست.
-برخلاف بیشتر سلول ها با ساختاری غیرزنده در ارتباط هستند.
اگه به شکل توجه کنید، گیرنده های چشایی با غشای پایه در ارتباط هستن.توی بافت سنگفرشی چند لایه، فقط سلولای پایینی میتونن با غشای پایه در ارتباط باشن.
دقت کنید که سلولای پوششی سطحی زبان هم با بزاق که ساختار غیرزنده هست، در ارتباطن.
1)1
2)2
3)3
4)4 -
سلام دوستان کسی میتونه این سوال سنجش 94 رو برام توضیح بده؟ من متوجه نشدم چی شد. ممنون
اصل سوال عکس پایینی هست و نکته ای که من مدنظرم هست کلید 6 هست اون عکس بالایی . اون بالایی میگه اگه پسری مادر و دخترش بیمار باشن وابسته غالب هست . ولی اینی که نشون دادم توی عکس پایینی (دور اون خانواده خط کشیدم که معلوم بشه) پسر سالمه و مادر و دخترش بیمارن. این یعنی وابسته غالب نشد دیگه درسته؟ ولی جواب گزینه 3 بود! یعنی من میگفتم باید دو باشه. میشه یه نفر اینو توضیح بده ممنون
@Amir-Bernousi @Shayan-Saeedi @رتبه-های-انجمن-آلاء @دانش-آموزان-نظام-قدیم-آلا @خیرین-کوچک-دریا-دل @همیار
-
dan-l در زیست خوانی!! گفته است:
سلام دوستان کسی میتونه این سوال سنجش 94 رو برام توضیح بده؟ من متوجه نشدم چی شد. ممنون
اصل سوال عکس پایینی هست و نکته ای که من مدنظرم هست کلید 6 هست اون عکس بالایی . اون بالایی میگه اگه پسری مادر و دخترش بیمار باشن وابسته غالب هست . ولی اینی که نشون دادم توی عکس پایینی (دور اون خانواده خط کشیدم که معلوم بشه) پسر سالمه و مادر و دخترش بیمارن. این یعنی وابسته غالب نشد دیگه درسته؟ ولی جواب گزینه 3 بود! یعنی من میگفتم باید دو باشه. میشه یه نفر اینو توضیح بده ممنون
@Amir-Bernousi @Shayan-Saeedi @رتبه-های-انجمن-آلاء @دانش-آموزان-نظام-قدیم-آلا @خیرین-کوچک-دریا-دل @همیار
سوالش در حد کنکور نیست، چون توی سوال طبق کنکور و کتاب درسی ما این دودمانه رو مغلوب و اتوزوم میتونیم در نظر بگیریم(پدر و مادر سالمی هستن که بچه ی بیمار دادن) و اگه اینطوری باشه که تو پاسخ گفته شده، سوالش فراتر از کنکوره.
طبق کنکور این دودمانه اتوزوم مغلوب هستش
-
@Amir-Bernousi در زیست خوانی!! گفته است:
سوالش در حد کنکور نیست، چون توی سوال طبق کنکور و کتاب درسی ما این دودمانه رو مغلوب و اتوزوم میتونیم در نظر بگیریم(پدر و مادر سالمی هستن که بچه ی بیمار دادن) و اگه اینطوری باشه که تو پاسخ گفته شده، سوالش فراتر از کنکوره.
طبق کنکور این دودمانه اتوزوم مغلوب هستش
دکتر این سوال اصلا یه جوری بود من این تستای کنکورای سالای قبل رو زدم به قول شما فوق گلابی بودن :smiling_face_with_open_mouth_cold_sweat: ولی این نمیدونم چی بود بخش اولش موندم دکتر اون جای خالی اولیش خب من زدم وابسته ی غالب. یعنی گفتم وابسته ی غالب نمیتونه باشه. میتونی بگی چرا این شجره نامه "میتونه به گفته سوال وابسته ی غالب " باشه؟؟ گیج شدم
پ.ن : دکتر هر کاری میکنی بکن سال بعد انجمنت رو عوض کن به انجمن دانشجویی پزشکی ( این انجمن هم بیا اون انجمن هم برو)
-
با توجه به دودمانه های مقابل کدام گزینه نادرست است؟
1)در صورتی که عامل بروز بیماری در خانواده A روی یکی از جفت کروموزوم های 17 قرار داشته باشد، احتمال اینکه از ازدواج فرد شماره 4 در هر دو خانواده یک پسر سالم و یک دختر بیمار در این صفت متولد شود، 3/32 است.
2)اگر ژنوتیپ همه ی افراد در هر دو خانواده در یک صفت به طور قطع قابل تشخیص باشد، احتمال اینکه از ازادواج فرد شماره 5 در خانواده ی B با فردی سالم، پسری متولد شود که گلبول های قرمز کوچک تر از حد طبیعی داشته باشد، 25 درصد است.
3)اگر فرد 3 از خانواده ی A با فردی بیمار ازدواج کند و دختر سالم آن ها با فرد شماره ی 4 در خانواده ی B ازدواج کند، احتمال اینکه فرزند این دو، دختری هموفیل و زال و مبتلا به نرمی استخوان باشد، صفر است.(همسر فرد 3 از خانواده ی A در دو صفت بیمار است)
4)دو فرد 3 از خانواده ی B و 5 از خانواده ی A با یکدیگر ازدواج میکنند. اگر فرزند آن ها با فردی هانتینگتون ازدواج کند، احتمال اینکه نوه ی فرد 3 از خانواده ی B سالم باشد، 12/5 درصد است(فرزند فرد 5 از خانواده ی A در 46 سالگی دچار ناتوانی در کنترل ادرار داشته است)
سوالو خیلی بررسی کردم ولی بازم احتمال اینکه مشکلی داشته باشه هست :|
-
1)در صورتی که عامل بروز بیماری در خانواده A روی یکی از جفت کروموزوم های 17 قرار داشته باشد، احتمال اینکه از ازدواج فرد شماره 4 در هر دو خانواده یک پسر سالم و یک دختر بیمار در این صفت متولد شود، 3/32 است.
2)اگر ژنوتیپ همه ی افراد در هر دو خانواده در یک صفت به طور قطع قابل تشخیص باشد، احتمال اینکه از ازادواج فرد شماره 5 در خانواده ی B با فردی سالم، پسری متولد شود که گلبول های قرمز کوچک تر از حد طبیعی داشته باشد، 25 درصد است.
3)اگر فرد 3 از خانواده ی A با فردی بیمار ازدواج کند و دختر سالم آن ها با فرد شماره ی 4 در خانواده ی B ازدواج کند، احتمال اینکه فرزند این دو، دختری هموفیل و زال و مبتلا به نرمی استخوان باشد، صفر است.(همسر فرد 3 از خانواده ی A در دو صفت بیمار است)
4)دو فرد 3 از خانواده ی B و 5 از خانواده ی A با یکدیگر ازدواج میکنند. اگر فرزند آن ها با فردی هانتینگتون ازدواج کند، احتمال اینکه نوه ی فرد 3 از خانواده ی B سالم باشد، 12/5 درصد است(فرزند فرد 5 از خانواده ی A در 46 سالگی دچار ناتوانی در کنترل ادرار داشته است)
سوالو خیلی بررسی کردم ولی بازم احتمال اینکه مشکلی داشته باشه هست :|
سواله؟
-
اول از همه بریم یه یاداوری داشته باشیم از برخورد با دودمانه!
1)تو اولین برخورد باید تعیین کنید که دودمانه مغلوبه یا غالب! 3 حالت داریم برای این موضوع
-اگه از والدین سالم بچه ی بیمار متولد شده بود(تو هرجای دودمانه اینو دیدیم) این دودمانه مغلوب هست.
-اگه از والدین بیمار بچه ی سالم متولد شده بود(تو هرجای دودمانه که دیدیم) اون دودمانه غالب هست.
-اگه هیچکدوم از بالاییا رو نتونسیم پیدا کنیم، اون دودمانه هم مغلوبه هم غالب(اصلا نترسین از اینکه نشه مشخص بشه چه دودمانه ای روبرومون هست)
2)بعد از تعیین غالب مغلوبی، باید مشخص کنیم که اتوزومه یا وابسته به جنس!
تقریبا همه ی دودمانه ها اتوزوم هستن. پس کار اصلی اینه که بفهمیم وابسته به جنس هست یا نه! برای هر وابسته به جتس دوتا نکته داریم :
-اگه مادر بیمار پسر سالم داده بود یا پدر سالم دختر بیمار داده بود، دودمانه وابسته به جنس مغلوب نیست! همیشه برای راحتی میتونین یه بیماری مثلا من خودم همیشه هموفیلیو در نظر میگیرم و با هموفیلی توی وابسته به جنس مغلوب پیش میرم تا بفهمم که دودمانه وابسته به جنس مغلوب هست یا نه
توی هموفیلی اگه مادر بیمار باشه(XhXh) قطعا اگه پسر به دنیا بیاره هموفیله! چرا؟ چون همه ی پسرای دنیا کروموزوم X خودشونو از مادرشون میگیرن و کروموزم Y رو از پدر! پس اگه مادر روی هر دو کروموزوم X الل بیماری داشته باشه، یکیشو پسر میگیره و در نتیجه بیمار میشه(چون توی بیماریای وابسته به جنس مغلوب، یه الل بیماری برای مردا کافیه که بیمار بشن)
حالا اگه پدر هموفیل نباشه(XY) دختری که متولد میشه، قطعا نمیتونه هموفیل باشه! چرا ؟ چون همه ی دخترای دنیا یه کروموزوم X از مادر خودشون میگیرن و یکی دیگه هم از پدرشون! چون توی بیماریایی مغلوب، دوتا الل باعث بروز بیماری میشه(البته توی دخترا) پس چون پدر کروموزوم X سالمی داره، دخترش به هیچ وجه نمیتونه هموفیل بشه!(حتی مادرش هموفیل باشه!)
-درمورد بیماریای وابسته به جنس غالب، بدونیم که توی این بیماریا پدر بیمار دختر سالم نمیده و مادر سالم هم پسر بیمار هرگز نمیده!
یدونه بیماری وابسته به جنس غالب داریم تو کتاب(اونم تو بیشتر بدانید!) که راشیتیسم مقاوم به ویتامین D هست!
توی بیماریای وابسته به جنس غالب، یه الل بیماری(چه تو دخترا چه تو پسرا) باعث بروز بیماری میشه!
اگه یه پدر بیمار باشه(XfY) چون به دخترش یه کروموزوم X رو میده، قطعا دخترش بیمار میشه(چون همونطور که گفتم توی دخترا یه الل بیماری تو این بیماریا باعث بروز بیماری میشه)
همچنین اگه یه مادر سالم باشه(XX) چون همه ی پسرا کروموزوم Xشونو از مادرشون میگیرن، به هیچ وجه نمیتونن بیمار باشن! چون کروموزوم Y رو از پدرشون میگیرن!
ظاهر سوال که غول نشون میده ولی خب سعی کردم هرچی ایده ی جدید تو ذهنم بوده و نکته یاد گرفتم و تو همین سوال بگنجونم! حتما حتما همین پستو بخونین!
A- این دودمانه هم میتونه غالب باشه هم مغلوب(چون والدین بیمار بچه ی سالم ندادن یا والدین سالم بچه ی بیمار ندادن) خب اینا که اتوزوم هستن(تقریبا همه ی دودمانه ها اتوزوم هستن مگه اینکه سوال یه چیزی بگه)
این دودمانه میتونه وابسته به جنس مغلوب باشه، چون پدر سالم اولا نداریم که بخواییم بررسی کنیم ببینیم که دختر بیمار داده یا نه! در ضمن مادر بیمار هم نداریم که ببینیم پسر بیمار داده یا نه!ولی این دودمانه نمیتونه وابسته به جنس غالب باشه! چون مادر سالم، پسر بیمار داده!(همونطور که گفتم توی دودمانه های وابسته به جنس غالب این امر نمیتونه رخ بده، چون کروموزوم X به پسر میرسه)
پس مشخص شد که خانواده A بیماریاشون چیان : اتوزوم غالب، اتوزوم مغلوب و وابسته به جنس مغلوب
B-دقیقا مثل دودمانه اولی که بررسی کردیم این دودمانه هم اتوزوم مغلوب هست، هم اتوزوم غالب هست(چون والدین بیمار بچه ی سالم ندادن یا والدین سالم بچه ی بیمار ندادن)
این دودمانه نمیتونه وابسته به جنس مغلوب باشه، چون پدر سالم، دختر بیمار داده(همونطور که قبلا گفتم این امر نمیتونه رخ بده، چون برای بروز بیماریای وابسته به جنس مغلوب، باید دو الل بیماری وجود داشته باشه که اینجا یکیش سالمه حداقل!)
این دودمانه میتونه وابسته به جنس غالب باشه، چون توی دودمانه اولا پدر بیمار نمیبینیم که بخوایم بررسی کنیم که دختر سالم داده یانه و همچنین مادر بیمارش هم پسر سالم نداده که بخوایم ایراد بگیریم
پس بیماریای خانواده B هم شد اینا : اتوزوم مغلوب، اتوزوم غالب و وابسته به جنس غالب
کروموزوم 17 یکی از کروموزوم های اتوزوم هست! پس تو اولین قدم میفهمم سوال داره بهم میگه اتوزوم! اما مغلوب یا غالب!؟ گفته عامل بروز بیماری روی یکی از کروموزوماس! ینی الل بیماری ما اولا باعث بروز بیماری شده ثانیا روی یه کروموزوم هست! ینی یدونه الل بیماری باعث بروز بیماری شده! پس این بیماری اتوزوم غالب هست(چون توی بیماریای مغلوب دوتا الل باید باشن که بیماری خودشو نشون بده!)
*برای بیماریای اتوزوم غالب هم یه بیماری رو در نظر میگیریم که اغلب همون هانتینگتون هست.
اگه بیماری هانتینگتون باشه، ژنوتیپ افراد توی دو خانواده اینطوری میشه
*تو بیماریای اتوزوم غالب، افراد بیماری ژنوتیپشون همیشه مشخصه، چون الل بیماری رو ندارن و خالص هستن. پس میشن خالص مغلوب!
پس توی این بیماریا، اول از همه میریم سراغ این افراد و ژنوتیپشونو مشخص میکنیم! بعد از اینکه ژنوتیپ این افراد مشخص شدن، با توجه به اینکه افراد بیمارن یا نه و نکات دیگه، ژنوتیپشونو مشخص میکنیم.
برای خانواده ی A اینطوری داریم! اول از همه ژنوتیپ مادر خانواده و پسر سالم خانواده رو مشخص میکنیم که هر دو hh هستن!
خب پس یکی از الل های سالم مادر به بچه هاش میرسه(خطوط قرمز)درمورد ژنوتیپ بقیه ی افراد که همه بیمار هستن، اینو باید بدونیم توی افراد بیمار حتما الل بیماری حضور داره، پس توی همه ی بچه ها الل بیماری حضور داره و همه ی بچه ها بیمار ناخالص میشن!
درمورد ژنوتیپ پدر خانواده که خالص هست یا نه(چون بیماره حتما یه الل H رو داره)، میبینیم یکی از پسرای این خانواده سالمه! خب یه الل سالمشو از مادرش گرفته! اون یکیم باید از پدرش بگیره پس! پس ژنوتیپ پدر خانواده هم مثل بچه های بیمار این خانوادس(خطوط آبی)
فرد 4 توی هر دو خانواده بیمار هستن و اونم ناخالص! ژنوتیپشون بالا مشخص شده. حالا باید جدول پانت بکشیم برای این دوتا!
طبق جدول پانت، 1/4 از بچه ها بیمار خالص هستن(HH) و 1/2 بچه ها بیمار ناخالص هستن(Hh) و فقط 1/4 بچه ها سالم هستن.
خواسته سوالو اینطوری پیش میبریم :
پسر سالم : 1/2(برای پسر شدن)*1/4(سالم بودن)= 1/8
دختر بیمار : 1/2(دختر بودن)*3/4(بیمار بودن)=3/8
خب هم اینو میخواد هم اونو، پسر ضرب میکنیم : 3/8*1/8=3/64
اما مشخص نکرده که کدوم بچه ی اوله و کدوم بچه ی دوم، پس دو حالت هم داریم و در 2 ضرب میکنیم که در نهایت جواب میشه 3/32
*دقت کنید که برای مشخص کردن ژنوتیپ افراد مورد سوال اصلا لازم نبود که ژنوتیپ همه ی افراد مشخص بشه، فقط برای اینکه همه چی اروم و قانونمند پیش بره(مخصوصا برای اون سری افرادی که ژنتیک رو دوس ندارن) اینطوری گفتم که همه چی مشخص باشه!
*با تمرین زیاد همه ی این مراحلی که توضیح دادم زیر 20 ثانیه طول میکشه!
*این سوال در اصل 4 تا سواله!!
-
باید بررسی کنیم ببینیم تو کدوم بیماری همه ی افراد ژنوتیپشون مشخصه!
از بخش اول یادمون هست که بیماریای خانواده :
A: اتوزوم مغلوب،اتوزوم غالب و وابسته به جنس مغلوب
B: اتوزوم مغلوب، اتوزوم غالب و وابسته به جنس غالب
هستن!
اول از همه میریم سراغ اتوزوم غالب:
توی خانواده A همه ژنوتیپ مشخصی دارن ولی توی خانواده ی B مشخص نیست که مادر خانواده بیمار خالص هست یا نه!(قطعا یه الل H رو داره ولی نمیشه گفت به طور قطعی که اون یکی اللش H هست یا h! اگه بچه ی سالم میداد ناخالص میشد)*سراغ وابسته به جنس نمیریم! چون خود سوال گفته که توی هردو خانواده(یه نیم نگاه هم به بقیه ی سوال بندازین، میفهمین که دوتا خانواده دارن باهم ازدواج میکنن و معمولا توی کنکور وابسته به جنس یکسان استفاده میکنن)
اما خب ژنوتیپ افراد خانواده A در صورتی که وابسته به جنس مغلوب در نظر بگیریم، اینطوری میشن.
خب برای تعیین ژنوتیپ وابسته به جنس! همیشه اول ژنوتیپ مردا رو مشخص میکنیم! چون یه الل روی کروموزوم X دارن و خیلی راحت مشخص میشه ژنوتیپشون.
بیشتر توی این بیماریا برای تعیین ژنوتیپ زنا یکم مشکل ایجاد میشه(چون دوتا الل روی کروموزوم X دارن)
بعد از اینکه ژنوتیپ مردا مشخص شد، باید بررسی کنیم تا ژنوتیپ زنا هم مشخص بشه.
یکی از پسرای خانواده بیماره و از اونجایی که این پسر کروموزوم X خودشو از مادرش گرفته(چون Y رو حتما از پدرش میگیره تا پسر بشه) پس یکی از الل هایی که روی کروموزم X مادر خانواده بیمار هست و چون خود مادر سالمه، پس باید اون یکی اللش سالم باشه تا بیماری بروز نکنه(چون توی بیماریای وابسته به جنس مغلوب دوتا الل باعث بروز بیماری میشن و وقتی که یه فردیه الل بیماری رو داشته باشه، معمولا بیماری بروز نمیکنه. ولی توی مردا یه الل بیماری باعث بروز بیماری میشه)
یکی از دخترای خانواده بیمار هست. چون دختره و دوتا کروموزوم X داره، پس هردو اللش باید بیمار باشن تا باعث بشه این دختر بیمار باشه. پس بازم یه کروموزوم Xشو از پدرش میگیره که چون کروموزوم X پدرش الل بیماری رو داره، پس باید اون یکی کروموزوم Xش هم الل بیماری رو داشته باشه که این کروموزوم X رو از مادرش میگیره. پس مادرش باید روی کروموزوم Xش الل بیماری رو داشته باشه! ولی از اونجایی که سالمه اون یکی اللش باید سالم باشه!
(شاید خیلیا این نکاتو ادامش ندن ولی من انقد اینارو تکرار میکنم تا قشنگ بشینه تو ذهن وگرنه خیلی راحت میشد همه ی جوابو تو یه پست بذارم)
درمورد خانواده B وقتی که دودمانه رو وابسته به جنس غالب اینطوری میشن :
توی این بیماریا بازم میریم اول از همه سراغ مردا! بعد از اینکه مردا ژنوتیپشون مشخص شد، میتونیم سراغ زنا بریم.
دوتا دختر خانواده بیمارن. پس قطعا یکی از کروموزومای Xشون باید الل بیماری رو داشته باشه. در ضمن چون یکی از کروموزومای Xشونو از پدرشون میگیرن، و کروموزوم X پدرشون سالمه، پس اینا یه کروموزوم X سالم و یه کروموزوم X بیمار دارن.
*توی بیماری وابسته به جنس غالب یه الل بیماری چه تو زنا چه تو مردا باعث بروز بیماری میشه و برای سالم بودن باید هردو الل سالم باشن.
اما مادر خانواده همونطور که تو شکل میبینین، میتونه دو نوع ژنوتیپ داشته باشه که یا بیمار خالص هست و یا بیمار ناخالص!
پس باید با این حساب توی اتوزوم مغلوب باید همه ی افراد دو خانواده ژنوتیپ مشخصی داشته باشن(البته بعد از بررسی اتوزوم غالب فهمیدیم این موضوع رو)
توی بیماریای اتوزوم مغلوب، اول از همه افراد بیمار رو که فقط یه نوع ژنوتیپ میتونن داشته باشن رو مشخص میکنیم.
دختر خانواده ی A چون بیمار هست، پس باید یه الل بیماری رو از پدر و یه الل بیماری رو از مادر بگیره تا بتونه بیمار بشه(توی بیماریای اتوزوم مغلوب باید دو الل بیماری وجود داشته باشه چه تو زن چه تو مرد) پس با این حساب مادر خانواده یه الل بیماری رو داره و از اونجایی که سالمه، پس باید الل سالم رو هم داشته باشه که بیمار نشه. پس ژنوتیپش میشه Aa که سالم ناخالص هست.
پسر سالم خانواده ی A چون سالمه، پس الل سالم رو از مادرش دریافت میکنه و یکی از اللای پدر که هر دو الل بیماری هستن. پس با این حساب پسر خانواده ی A هم سالم ناخالص میشه.
درمورد پدر خانواده ی B که سالمه، میتونیم اینطوری بگیم که چون سالمه، پس باید الل سالم رو داشته باشه و از اونجایی که بچه هاش بیمار هستن، پس باید یه الل بیماری رو هم داشته باشه تا بده به بچه هاش تا اونا بتونن بیمار بشن(اگه هردو اللش سالم بود، بچه هاش نمیتونستن بیمار بشن)
خب سوال گفته که فرد 5 خانواده ی B که فردی بیمار هست، با فردی سالم ازدواج بکنه، و بچه هاش تالاسمی ماژور بگیرن(توی تالاسمی ماژور گلبولای قرمز افراد کوچیکتر از حد عادی هست)
ژنوتیپ فرد 5 رو میدونیم اما ژنوتیپ اون یکی رو نه! اون فرد یا سالم ناخالص هست یا سالم خالص! خود سوال گفته که بچه ی اینا باید بیمار بشه! خب اگه ژنوتیپ اون فرد سالم خالص باشه(CC) همه ی بچه های حاصل از این ازدواج مبتلا به تالاسمی مینور میشن و ماژوری در کار نیست، پس باید اون فرد ژنوتیپش (Cc) باشه تا بتونه بچش تالاسمی ماژور بشه.
بازم جدول پانت و ....
اما اندفه خطی حل میکنم
اینطوری میشه(با تمرین زیاد اصلا لازم نیست حتی اینا رو هم بنویسین باید خیلی حل کنین تا راحت تر و سریع تر حل کنید)
خب 1/2 بچه های این ازدواج تالاسمی ماژور و نصف دیگشون تالاسمی مینور میشن.
بعد این سوال پسرم خواسته، پس باید اینطوری بشه : 1/2(پسر شدن)*1/2(تالاسمی ماژور)= 1/4با این حساب 25 درصد احتمال داره که پسر مبتلا به تالاسمی ماژور به دنیا بیاد.
اما این جواب نیست و جواب صفر هست! چرا؟
افراد مبتلا به تالاسمی ماژور به سن بلوغ نمیرسن که بخوان حالا تولید مثل بکنن!!! یکی از والدین مبتلا به تالاسمی ماژور هست که همون فرد 5 خانواده ی B هست!
افراد ماژور همیشه والدین مبتلا به مینور داشتن و نمیتونن والدینشوون ماژور باشه!
*حواستون باشه درمورد تالاسمی! اگه همین سوالو میخوندین و قبلا این نکته رو میدونسین خیلی راحت اگه همین سوال غول نما! هم میومد جواب میدادین! خیلی حواستون به این نکته باشه!
-
دوتا ایده ی جدید گذاشتم تو این گزینه. ولی بازم گزینه ی ساده ایه!
باید از آخر شروع کرد. سوال بیمارای هموفیلی(وابسته به جنس مغلوب)، زالی(اتوزوم مغلوب) و نرمی استخوان(وابسته به جنس غالب) رو مورد بررسی قرار داده. ما هم باید هر 3 نوع رو بررسی کنیم.
*همیشه باید برای بدست آوردن ژنوتیپ فرزندان، باید ژنوتیپ والدین رو اول به دست آورد!
از هموفیلی شروع میکنیم.
فرد 3 مرد سالم هست و با زنی بیمار ازدواج میکنه که بیماره. چون صفت وابسته به جنس مغلوب هست، پس زن باید دوتا کروموزوم Xش الل بیماری رو داشته باشن(XhXh)
*دقت کنید که آخر سوال گفته شده همسر فرد 3 توی دو صفت بیماره و یکی از اون صفتا رو میتونیم همین بیماری در نظر بگیریم.
قسمت بعدی سوال درمورد دختر اینا سوال پرسیده. برای اینکه ژنوتیپ دخترشونو بفهمیم جدول پانت میکشیم:
مطابق این جدول همه ی پسرا بیمار و همه ی دختراشون سالمن و احتمال ایجاد پسر بیمار 1/2(دوتا خونه از 4تا) و احتمال ایجاد دختر سالم هم 1/2 هست. پس با این حساب دخترشون توی صفت هموفیلی ژنوتیپش ناقل هست(XhX)
چون سوال ذکر کرده دختر سالم، پس قطعا دختر سالم هست و احتمال به وجود اومدنش 100 درصد هست و لازم نیست محاسبه ای انجام بدیم و فقط نیاز به ژنوتیپش توی این صفت داشتیم.
صفت زالی رو بررسی میکنیم :
طبق شکل فرد 3 توی این صفت ناقل بیماری هست و ژنوتیپش Aa هست.
*یکی از صفتای که همسر فرد 3 توش بیمار بود رو بالا مشخص کردیم و اون یکی هم اینجاس!
ژنوتیپ همسر فرد 3 هم توی صفت زالی اینطوری میشه aa.
به صورت خطی حل میکنیم :
خب اینجا دو نوع ژنوتیپ ایجاد میشه که یکیش سالمه یکیش بیمار. سوال ذکر کرده بود که دختر سالمه پس ژنوتیپش میشه Aa و چون اینجا مشخصه احتمال به وجود اومدنش 1/4 هست(1/2دختربودن*1/2سالم بودن) باید برای بررسی فرزندانش این عدد رو در نظر بگیریم.
چون این فرد نمیتونه بیماری وابسته به جنس غالب داشته باشه، پس از این نظر سالم هست.(توی دودمانه ی خانواده A قبلا مشخص کردیم که بیماریاشون نمیتونه وابسته به جنس غالب باشه)
خب تا اینجا ژنوتیپ فرزند فرد 3 خانواده ی A رو توی صفات هموفیلی و زالی مشخص کردیم. حالا نوبتشه بریم سراغ بررسی ژنوتیپ فرد 4 از خانواده ی B که قراره دختر فرد 3 از خانواده ی A باهاش ازدواج کنه رو توی صفات بالا مشخص کنیم.
صفت زالی رو تعیین میکنیم :
فرد 4 از نظر صفت زالی بیمار هست(قبلا مشخص کرده بودیم که این خانواده بیماریاشون وابسته به جنس غالب و اتوزوم غالب و مغلوب هست)
از نظر نرمی استخوان بررسی میکنیم:
*نرمی استخوان همون راشیتیسم هست.
فرد 4 از نظر این صفت باز هم بیماره.
چون این فرد نمیتونه بیماری وابسته به جنس مغلوب داشته باشه، پس از این نظر سالم هست.(قبلا مشخص کردیم که این خانواده نمیتونه بیماری وابسته به جنس مغلوب داشته باشه چون پدر سالم دختر بیمار داده)
پس الان ژنوتیپ والدین فرد مورد سوال مشخص شد.
خطی حل میکنیم :
خب با توجه به اینکه این دختر نمیتونه هموفیل باشه، پس احتمال به وجود اومدن یه دختری که هم زال باشه هم هموفیل و هم مبتلا به نرمی استخوان، صفر هست!
*اگه میخواست سوال دو صفت وابسته به جنس غالب و وابسته به جنس مغلوب رو باهم بررسی کنه باید بهمون اطلاعاتی میداد که راحت میتونیسم بازم حلش کنیم!(بعدا از این سوالا هم میارم!)
*به روند بدست آوردن بقیه ی صفتا خیلی خوب دقت کنید مخصوصا زالی!
-
خب این سوال لِولش خیلی پایین تر از سوالای بالایی هست ولی بازم یکم با کلمات بازی شده تا ذهن مخاطب مشغول بشه!
*یه بار گزینه رو میخونیم و میبینیم که فقط میخواد درمورد هانتینگتون حرف بزنه! پس همین صفت رو میخواد مورد بررسی قرار بده و لازم نیست دیگه سراغ بقیه صفات بریم!
بازم یادمون باشه باید ژنوتیپ والدین فرد مورد سوالو مشخص کنیم.
تیکه تیکه پیش میریم.
خب ژنوتیپا که مشخصه! پس بازم خطی حل میکنیم تا ژنوتیپ فرزند این دو فرد مشخص بشه :
خب بازم خوردیم به در بسته! کدوم ژنوتیپ!؟ سوال بازم مشخص کرده! آخر سوال گفته فرد توی سن 46 سالگی دچار ناتوانی در کنترل ادرار شده! توی بیماری هانتینگتون کنترل ماهیچه های از سن 30 به بعد میتونه دچار اختلال بشه! پس منظور سوال این بوده که این فرد هانتیگتون داره! پس احتمال اینکه این فرد هانتینگتون بشه 1/2 هست که باید اینو توی محاسبات بعدی هم لحاظ کنیم.
حالا همسر این فرد باید ژنوتیپش مشخص بشه. این فرد هانتینگتون داره. پس یا بیمار خالصه یا ناخالص. مثل یکی دو گزینه قبل بازم باید ببینیم سوال چی خواسته!
بچه ی اینا میخواد که سالم باشه! پس باید این فرد هانتینگتون ناخالص باشه تا بچش بتونه سالم باشه(اگه خالص باشه همه ی بچه هاش بیمار میشن)*نوه ی فرد 3 از خانواده ی B همین بچه ی این دو فردیه که ژنوتیپشونو مشخص کردیم!
با در دست داشتن ژنوتیپ والدین به راحتی ژنوتیپ فرزند بدست میاد :
1/8 همون 0.125 هست که در 100 ضرب بشه میشه 12.5!
*توی سوال اصلا درمورد جنسیت افراد صحبت نکرده بود و ما هم اهمیتی ندادیم! صرفا سوال به بیمار یا سالم بود افراد پرداخته بود!
-
خب واقعا الان هم دیره هم خستم حسابی ولی خب خستگیم در رفت وقتی میفهمم که میتونم به بقیه کمک کنم : )
بچه ها حتما حتما! لطفا! خواهشا! عاجزانه!!! ازتون میخوام چنتا پست آخر رو نگا کنین و درگیرش بشین. چون من برای طرح این سوال نیم ساعتی وقت گذاشتم(این رو به این خاطر نمیگم که من وقتمو گذاشتم که شما برین ببینین :| به این خاطر میگم که خیلی روش فکر کردم و ایده های جدید و نویی داره که ممکنه تو کنکور مورد توجه قرار بگیره) و همچنین برای تحلیل این سوال تمام سعیمو کردم هرچی بلد بودم از دودمانه بهتون هرطور شده با عکس و و هرچی! منتقل کنم تا شاید یکم بهتر بتونین با این مباحث دستو پنجه نرم کنین.
خیلی دوس داشتم الان جای یه معلم بودم ولی خب برای رسیدن به این مقام بزرگ هنوز به اون شایستگی لازم نرسیدم ولی تموم تلاشمو میکنم که هرچی بلدم و هرچی تجربه به دست آوردم توی این چندسالی که زیست کار کردم رو بگم و از چیزی دریغ نکنم : )
زیست 98 خیلی شبیه به 97 هست! جمله ی قصار!
-
سلام . یه سوال هست اقای رحیمی تو ژنتیک جمعیت پرسیده بودن ولی جواب ندادن به عنوان تکلیف ... من راستش تو این سوال شک دارم:/
سوال اینه: 10% افراد جامعه ای در حال تعادل مرد هموفیل اند چند درصد از زنان جامعه هموفیل اند؟@Amir-Bernousi @Shayan-Saeedi @دانش-آموزان-نظام-قدیم-آلا @همیار
ممنونمن جوابم 4% هستش ولی مطمعن نیستم
-
دکتر من دودمانه A رو فقط وابسته مغلوب تشخیص دادم!
دختر بیمار پدر بیمار وابسته مغلوب ... اتوزوم متوجه نمیشم چطور شد؟ من اینجاش مشکل دارم تو اکثر سوالای این شکلی مثل همون سنجش من از اتوزوم چند حالت بلدم اینکه پدر مادر سالم دختر یا پسر بیمار اتوزوم. ولی اینجا فقط یکی از والدین سالم هست و او یکی بیمار. برای همین با خودم گفتم که این نمیشه از لحاظ اتوزوم بررسیش کرد ولی 1 و 4 رو ببینید. پدر بیمار دختر بیمار این میتونه وابسته مغلوب باشهسوالو خیلی بررسی کردم ولی بازم احتمال اینکه مشکلی داشته باشه هست :|
-
دکتر من دودمانه A رو فقط وابسته مغلوب تشخیص دادم!
دختر بیمار پدر بیمار وابسته مغلوب ... اتوزوم متوجه نمیشم چطور شد؟ من اینجاش مشکل دارم تو اکثر سوالای این شکلی مثل همون سنجش من از اتوزوم چند حالت بلدم اینکه پدر مادر سالم دختر یا پسر بیمار اتوزوم. ولی اینجا فقط یکی از والدین سالم هست و او یکی بیمار. برای همین با خودم گفتم که این نمیشه از لحاظ اتوزوم بررسیش کرد ولی 1 و 4 رو ببینید. پدر بیمار دختر بیمار این میتونه وابسته مغلوب باشهسوالو خیلی بررسی کردم ولی بازم احتمال اینکه مشکلی داشته باشه هست :|
شما یه بار تحلیل سوالو بخونین متوجه میشین
ولی در کل هرموقع اینطور دودمانه هایی دیدیم که یکی از والدین بیماره، اتوزوم میتونیم بگیریم(تقریبا همه ی دودمانه ها اتوزوم هستن)